Jovanovići pažljivo biraju plodove, a onda ih ručno pasiraju: Njihova marmelada je bogata vitaminom C

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da bi napravili 30 tegli potrebno im je oko 15 sati rada

Jovanovići iz sela Gornja Trnica, kod Trgovišta prave marmeladu od divljeg šipurka na starinski način. To znači da ručno pasiraju plod, kuvaju na drva i da njihov proizvod ne sadrži nikakav dodatak osim šećera. I to samo zato što je izvorno, šipurak, veoma kiseo.

Njihov proizvod naveliko traže, a sa proizvodnjom su kako nam priča domaćin, počeli 2014. godine.

- Da bi napravili 30 tegli, potrebno nam je oko 15 sati rada, s tim što 5 sati rade četiri člana porodice. Relativno smo mlada porodica, supruga, ja i dve ćerkice - priča Slađan Jovanović za Telegraf Biznis.

Na svom domaćinstvu gaje i borovnice, šljive, povrće, sakupljaju šumske plodove i čuvaju pčele, a imanje im se nalazi na nadmorskoj visini od 960 metara u nezagađenoj sredini.

Tegla marmelade (720ml) staje 600 dinara, dok je kilogram mešanog livadskog i bagremovog meda 1.200 dinara.

Inače, šipurak je bogat vitaminom C, a o blagodetima ovog ploda pisala je i eKlinika.

(Telegraf Biznis/M.P.)