Milan iz Bogatića kiseli krastavce bez utroška struje: Mehurići kipte na 36 stepeni

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedna tegla ukusnih kiselih krastavaca potraje tek jedan dan pošto Milan poslužuje brojne prijatelje

Temperature su ovih dana veoma visoke, pa se dovitljivi penzioner Milan Radovanović iz Bogatića dosetio da na suncu, u svom šljiviku, kiseli krastavce iz svoje bašte i bez utroška struje dobije ukusnu salatu.

- Nije ovo ništa specijalno i novo. Ja pamtim kada su domaćice kiselile krastavce na ovaj način. Pošto je sunce upeklo krastavci se kisele mnogo brže. Ovu teglu sam napunio juče, a već sutra će moći da se poslužuju - kaže Milan.

Danas je najvreliji dan, temperatura je na 36 podeoku, pa tegla, koja je direktno na suncu, samo što nije proključala. Mehurići kipte kao prilikom prave pasterizacije.

- Ovo je zahvaljujući visokoj temperaturi prirodna pasterizacija - u šali priča Milan i posve ozbiljno dodaje da je ova, na stari način pripremljena salata, veoma ukusna i zdrava pošto krastavci nisu prskani herbicidima, a kisele se samo u vodi i sirćetu, sa malo soli.

Jedna tegla ukusnih kiselih krastavaca potraje tek jedan dan pošto Milan poslužuje brojne prijatelje koji dolaze u šljivik na partiju domina u hladovini. A onda se stavlja nova tura.

U voćnjaku i bašti Milan svakodnevno ima dosta posla. Od kuće stiže pre izlaska sunca, a kada sve poslove završi osveži se u buretu u kojem se voda na suncu zagrejala tokom dana. I tada, kao celog dana, od njega se ne razdvaja ljubimica Lusi koja je čuvar šljivika i bašte.

(Telegraf Biznis)