Tuga u okolini Valjeva, led sa neba uništio sve: Gdegod pogled pukne, svuda sve slomljeno, uništeno...

Vreme čitanja: oko 2 min.

Meštani kažu da ovako nešto ne pamte

Nevreme, kakvo se ne pamti zadesilo je deo Srbije, među kojem je i Opština Osečina. Grad koji je padao uništio je useve, voćnjake, a u velikoj meri štetu su pretrpeli stambeni i poljoprivredni objekti, kao i automobili.

Prizori nakon nevremena u nekoliko osečinskih sela izazivaju jezu, a neki ih opisuju i kao da je ovde bilo ratnih dejstava. Sela Osečina, Plužac, Sirdija, Tuđin i deo varošice Osečina, pretrpeli su ogromnu štetu.

Meštani kažu da ovako nešto ne pamte. U domaćinstvu Bogoljuba Milisavljevića iz sela Sirdija stradale su ovce, živina, usevi, šljive, a grad je uništio oko 15 hiljada crepljika na objektima. Stanovnici ovog sela kažu da je nevreme počelo sa malo kiše i grada, a onda je iznenada počeo grad veličine loptice, pa su se mnogi tokom nevremena našli van kuće.

- Nevreme je krenulo iznenada i ja nisam stigao da uđem u kuću i gledao sam kako grad uništava krovove i crep. Ja u životu nisam ništa slično video. Oblaci su bili toliko nisko, a grad je leto i popreko, kao teniske loptice. Straha je bilo kad vidite kako se sve uništava pred vašim očima, a nemoćni ste - kaže Vladimir Milisavljević.

Meštanin sela Sirdija, Goran Petrović kaže da ništa nije nagoveštavalo da će nevreme biti toliko jako:

- Počelo je sa nekim sitnijim gradom, kišom i onda je krenuo da pada krupan grad, to su bile sante leda, ko se gde zatekao, tu je i ostao. Crepovi su padali na sve strane. Oštećeni su mi objekti, automobil, čak i automobil mojih prijatelja koji su došli u goste, ne znam šta da kažem. A praznik Svete Trojice je naša slava, ne samo naša, nego mnogih meštana. Ovako nešto ne pamte ni stariji od mene. Sad prvo treba da vidimo šta ćemo i kako ćemo, hoćemo li dobiti neku pomoć. Treba sanirati što pre da ne bi kisle stvari u kući i ostalo, ako bude kiše još, prenosi RTV MARŠ Valjevo.

Komisija za procenu štete na poljoprivredi Opštine Osečina, pozvala je građane da od 24. juna prijave štetu na pisarnici Opštine, a krajnji rok je 5. jul.

Štete od grada bio je i u drugim delovima Kolubarskog okruga, pa je tako stradalo dosta domaćinstva u Opštini Mionica. Najveća oštećenja bila su u Rakarima, Berkovcu, Popadiću, Struganiku, Paštriću, varoši i selu Mionica, Gornjem Lajkovcu, Planinici i u Banji Vrujci.

I iz mioničke Opštine je najavljeno da će pomoći koliko mogu, ali se nadaju i da će država pomoći stanovnicima ovih i drugih opština, da se sanira šteta. Poljoprivredni stručnjaci savetuju domaćinima da što pre raskrče svoje voćnjake od polomljnih grana kako bi sprečili pojavu bolesti i štetočina.

(Telegraf Biznis)