Džinovski "ulov" u Draganovoj bašti! Mislio da neće roditi ništa, a onda je iskopao ovo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Usled velike suše ovog leta u mnogim povrtnjacima u Srbiji su izostali rekordni primerci povrća

Foto: D. Grujić

Zbog velike suše ovog leta u povrtnjacima u Srbiji su izostali rekordni primerci povrća. Tek poneko se pohvalio krastavcima duži od pola metra ili paradajzom teškim preko kilograma.

U retke rekordere svrstao se Dragan Pršić, profesor iz Bogatića, koji je u svojoj bašti iskopao krtolu batata tešku neverovatnih 1 kilogram i 774 grama!

I sam se, priznaje, iznenadio jer su ostale krtole koje je iskopavao bile prosečno velike i teške, a za najveći broj, kako je u šali rekao, malo krupnije šargarepe su bile istinski kapitalci.

- Posadio sam iz radoznalosti tridesetak struka, pa sam malo i čitao o uzgajanju. Izabrao sam u bašti osunčano mesto, a pošto sam pročitao da biljke ne traže puno vode osim u ekstremno toplim uslovima većinu "kućica" sam ipak češće nego uobičajeno navodnjavao kap po kap jer celo leto nije bilo kiše, a temperature su bile visoke. Ispostavilo se da to nije bilo dovoljno, pa su rodile sitnije krtole - ispričao je Dragan.

"Kućicu" iz koje je izvadio džinovsku i još jednu krtolu tešku oko 700 grama zalivao je crevom svaki put kada i ljute papričice koje je rasadio pored batata, pa je zaključio da je tajna rekorda u obilnom navodnjavanju.

Iako je narasla preko uobičajene veličine i težine Draganova džinovska krtola nije izgubila na slasti, a pre nego što je završila u šerpi u nekoliko ukusnih i zdravih obroka, Dragan se pohvalio prijateljima neočekivanim rekordom.

(Telegraf Biznis)