Ovakve cene kupusa se na šabačkim pijacama ne pamte: Zbog sušnog leta proizvođači traže pravo malo bogatstvo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: D. Grujić

Zbog visoke cene svežeg kupusadomaćice ove jeseni za kiseli kupus ili ribanac koji pripremaju za zimnicu moraju da izdvoje pravo malo bogatstvo. Na pijacama u šabačkom kraju kilogram kupusa se prodaje po 80 do 100 dinara, što se ne pamti poslednjih godina. Na kvantaškoj pijaci, koja je barometar ponude i potražnje, cena je pre dve sedmice "išla" i do 100 dinara po kilogramu, ali je u međuvremenu "pala" na 70-80 dinara.

- Zimi nema bolje salate niti ukusnije sarme od listova kiselog kupusa. Obično stavljamo bure od 100 litara, ali pošto je ove godine baš skup stavićemo manje - preračunavala se Šapčanka na pijaci "Živinarnik".

Dok su kupci šokirani visokom cenom, proizvođači su zadovoljni, a naročito najuporniji koji su ranijih godina zaoravali svoje njive kada se zbog niske cene nije isplatilo da ga seku.

- Sa kupusom je tako. Svake četvrte-pete godine cena bude dobra i nešto može da se zaradi, a uglavnom bude na granici rentabilnosti ili ga prodajemo u bescenje. Ove godine je, može se reći, lepa cena zbog manje ponude, ali i što je seme za setvu bilo slabog kvaliteta i verovatno do kraja sezone kupus neće biti jeftiniji - kaže Dragan Pavlović iz Bogosavca.

Proizvodnja kupusa je težak posao koji počinje setvom u rasadnicima u maju i sadnjom početkom jula. Ova godina je, zbog sušnog leta bila još teža, ali se upornim proizvođačima upornost isplatila.

Tako i Pavlović sa parcele površine 20 ari, na kojoj je zasadio najtraženiju sortu "Potomak" očekuje dobru zaradu iako je imao veće troškove. Pošto kiše nije bilo duže od dva meseca njivu je morao da navodnjava češće, a u kritičnom periodu vegetacije svakodnevno. Zdrave i lepo formirane glavice rasprodaće na njivi stalnim kupcima koji cene kvalitet i ne žale da kilogram plate 70 dinara.

(Telegraf.rs)