Ukinuta vanredna situacija u Valjevu: Afrička kuga napokon zaustavljena, zakazana i čvarkijada

D. J.
Vreme čitanja: oko 1 min.

S obzirom na to da je ukinuta vanredna situacija, Savet manifestacije Festivala duvan čvaraka odlučio je da ove gdine ipak bude održana manifestacija

Foto-ilustracija: Shutterstock

Ukinuta je vanredna situacija na teritoriji grada Valjeva koja je proglašena 2. avgusta zbog posledica elementarne nepogode bolest životinja – Afrička kuga svinja. Ova odluka je doneta u utorak na sednici Štaba za vanredne situacija grada Valjeva.

Kako se navodi u saopštenju, nakon razmatranja Izveštaja o trenutnom stanju na područjima teritorije grada Valjeva, koji je pripremio Odsek veterinarske inspekcije, zbog prestanka potrebe za sprovođenje mera od spasavanja od katastrofa na ugroženom području, doneta je Odluka o ukidanju vanredne situacije na teritoriji grada Valjeva.

S obzirom na to da je ukinuta vanredna situacija, Savet manifestacije Festivala duvan čvaraka odlučio je da ove gdine ipak bude održana manifestacija. Prema rečima Slavena Batočanina, člana Saveta, čvarkijada će biti 9. i 10. novembra, ali u "smanjenom obimu" zbog kratkog roka; bez koncerata i pratećih sadržaja, jedino će biti organizovano takmičenje u pripremi duvan i šoder čvaraka.

Podsetimo, vanredna situacija je zbog bolesti Afrička kuga svinja proglešena je 2. avgusta 2024. godine na teritoriji grada Valjeva i to u naseljenim mestima: Gorić, Brankovina, Jasenica, Zabrdica, Oglađenovac, Kozličić, Lukavac, Klanica, Rabas, Popučke, Miličinica i Gornja Bukovica.

- Vanredna situacija proglašava se jer su nastale posledice na stočnom fondu takvog obima i intenziteta da njihove posledice nije moguće otkloniti redovnim delovanjem nadležnih organa i službi, zbog čega je za njihovo otklanjanje neophodno upotrebiti dodatna sredstva i snage - navedeno je u Odluci.

Sredinom septembra Savet manifestacije Festivala duvan čvaraka saopštio je da ove godine Festival neće biti održan jer je na delu teritorije grada Valjeva proglašena vanredna situacija zbog pojave Afričke kuge svinja.

(Telegraf Biznis/Kolubarske.rs)