Tri miliona dinara za najbolje ideje u organskoj proizvodnji: Završen 13. NLB Organic konkurs

V. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Marko Jovanović

U prethodnih 12 godina u okviru Organic konkurs NLB Komercijalne banke nagrađeno je 46 održivih ideja koje imaju potencijal da doprinesu zdravijoj i održivijoj budućnosti.

Veliki broj inovativnih projekata koji su zaista pomerili granice organskih proizvodnje, 46 aktivno uključenih poljoprivrednih željnostava, na stotine direktnih i hiljade indirektnih korisnika, bezbroj sati posvećenog i neumornog rada uutrošenog na edukaciju organskih poljoprivrednika i promociju njihova rada, kao i ekspanzija čitave grane poljoprivrede na nacionalnom tržištu, samo su neki od ključnih rezultata koje NLB Organic Konkursa, NLB Komercijalne banke, zabeležio ove godine.

Od svog početka 2012. godina NLB Organic Konkurs nije samo promenio pejzaž organske poljoprivrede u Srbiji, već je postao i ključni pokretač za očuvanje biodiverziteta, prirodnih resursa i smanjenje klimatskih promena kroz podršku rastu organske proizvodnje, edukaciju i inovacije.

Kroz NLB Organic Konkurs banka je svake godine prepoznavala i nagrađivala najinovativnije projekte za unapredjivanje organske proizvodnje, promovisala je uzdajivače i njihove raznolike priče, ali i edukovala čitovo tržište o ovoj značajnoj temi te je tako više od jedne decenije konzistentno pružala finansijsku i komunikacijsku podušku organskim poljoprivrednicima i poljoprivredi.

Na trinaesti po redu Organic konkurs, ove godine pristigao je 41 projekat iz Šumadije i Zapadne Srbije, 16 iz Vojvodine, pet iz Južne i Istočne Srbije i osam iz Beograda. Najveći broj, odnosno 27 prijava je stiglo od gazdinstava koja se bave mešovitom proizvodnjom (biljna, prerada i usluge), 18 je poteklo od gazdinstava koja se bave biljnom proizvodnjom, a 25 od poljoprivrednika koji se bave stočarstvom i pčelarstvom.

Vlastimir Vuković, predsednik Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke, naveo je da ova banka, kao višegodišnji lider u agro segmentu, ima posebnu odgovornost da podrži poljoprivrednike - posebno one koji se poljoprivredom bave na teži, ali održiv način.

- Raduje nas što nakon više od decenije rada na promociji organske proizvodnje i prerade, ova grana agrara beleži konstantan dvocifreni rast, sa sve većim interesovanjem za održive prakse. Veliki broj poljoprivrednika uvodi napredne tehnologije, poput veštačke inteligencije i korišćenja obnovljivih izvora energije, kako bi poboljšali efikasnost i smanjili negativan uticaj na životnu sredinu. Novi trendovi, poput agroekologije i regenerativne poljoprivrede, dodatno jačaju ovaj sektor, koji postaje ne samo osnova za održivost, već i strateška prednost Srbije na globalnom tržištu. Ovi napori pomažu povećanju konkurentnosti, stvaranju novih mogućnosti za izvoz, ali i održive budućnosti za sve nas - istakao je Vuković.

Dodao je da je Organic konkurs deo strateškog cilja i misije održivog poslovanja, u okviru koje je NLB Komercijalna banka do sada obezbedila snabdevanje električnom energijom iz potpuno obnovljivih izvora, prešla na bespapirni proces nabavke i podržala razvoj zelene agende kroz plasman održivih proizvoda.

Glavne nagrade u iznosu od 1.000.000 dinara dodeljene su Bojani Jovanović iz Mionice za biljnu organsku proizvodnju i preradu kao i poljoprivrednom gazdinstvu Agro domestica za stočarsku organsku proizvodnju.

Dodeljene su i dve specijalne nagrade u iznosu od po 500.000 dinara – za damu koja se bavi organskom proizvodnjom nagrada je dodeljena Anabelli Viček iz Pivnica, a nagrada za najuspešnijeg mladog poljoprivrednika uručena je Miloju Bojiću iz Jazka.

(Telegraf Biznis)