Balkan: Stao ceo auto-put zbog 29 evra, grčki Aktor uplatio "samo" 13.464 od 13.493 €

Grci nisu uplatili propisanih 13.493 evra naknade za pokretanje žalbenog postupka, nego "samo" 13.464

Grčka kompanija Aktor dobila je na Visokom upravnom sudu Hrvatske (VUS) spor protiv rešenja Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabavke (Dkom).

Time se priča oko gradnje pristupnih puteva u vrednosti 64,8 miliona evra dodatno zakomplikovala, i to zbog samo 29 evra.

Grčki Aktor dobio je spor protiv rešenja Dkom-a kojim je odbijena žalba te kompanije na odabir Avaksa da gradi pristupne saobraćajnice Pelješkom mostu, deonicu Duboka – Sparagovići. Sve to će dodatno prolongirati konačnu odluku o izvođačima i sam početak gradnje pristupnih saobraćajnica, piše Večernji list.

Naime, Aktor je žalbu Dkomu podneo 11. marta ove godine, ali je Komisija 20. marta ocenila da je žalba neuredna i odbacila je uz obrazloženje da Grci nisu uplatili propisanih 13.493 evra naknade za pokretanje žalbenog postupka, nego "samo" 13.464.

Na to rešenje Komisije grčki Aktor je podneo upravnu tužbu, a VUS je 25. aprila presudio u njegovu korist i poništio rešenje Dkoma i predmet vratio na ponovni postupak. Sud je utvrdio da je Aktor uplatio 6. i 8. marta 13.490 i 500 eura i da je jasno da je u žalbenom roku uplatio i više od propisanog iznosa naknade.To znači da će Dkom sad morati da donese odluku o Aktorovoj žalbi koju i nije razmatrao, jer ju je proglasio neurednom.

Upravnu tužbu, protiv Dkoma u slučaju pristupnih saobraćajnica podnela je i druga grčka kompanija, Avaks i to jer je Komisija poništila odluku da ta kompanija gradi deonicu od Duboke do Sparagovića, prema žalbi druge kompanije Strabag koja se takođe žalila.

Aktor je inače za gradnju deonice Duboka - Sparagčvići ponudio 62,78 miliona evra. Avaksova ponuda "teška" je 62,8 miliona evra, a Strabagova 64,63 miliona evra. Uz njih stigle su još četiri ponude, navodi Večernji list.

(Telegrafr.rs/Tanjug)

VIDEO: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima