A sankcije? Švajcarska povratila 80% izvoza, Rusi mahom kupuju lekove i elektroniku

Švajcarska izvozi u Rusiju ogromne količine farmaceutskih proizvoda, opreme i elektronike

Izvoz švajcarske robe u Rusiju prošle godine porastao je za više od 10 odsto, dostigavši tako skoro 80 odsto onoga što je beležio pre krize, rekao je Tobijas Priveteli, zamenik šefa švajcarske diplomatske misije u Rusiji.

Zamenik ambasadora je dodao da Švajcarska izvozi ogromne količine farmaceutskih proizvoda, opreme i elektronike. Međusobna trgovina između zemalja bila je opala za oko 13% od 2017. do 2018. godine, rekao je Priveteliji.

- Međutim, izvoz iz Švajcarske u Rusiju porastao je za 12 odsto, što je veoma značajno. To je 80 odsto obima izvoza koje smo imali 2013. godine, pre krize - rekao je on.

Švajcarska farmaceutska kompanija navodno je imala udeo od 49 odsto celokupnog izvoza zemlje u Rusiju, dok je oprema i elektronika iznosila 17 odsto. Udeo švajcarskih satova, nakita i nekih drugih luksuznih predmeta takođe je dostigla 17 odsto. Poljoprivredni proizvodi postali su treća po veličini izvozna stavka, s učešćem od 8,5%.

Multinacionalna ABB grupa iz Ciriha, specijalizovana za robotiku, energetiku, tešku opremu i sektore automatizacije, uspostavila je novu granu inženjeringa u ruskom Kalinjingradu na Baltičkom moru.

- Švajcarska je i dalje jedan od deset najvećih ruskih međunarodnih investitora - rekao je Priviteli.

VIDEO: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis)