Mali: Nova pravila do 2020, u budžet ulazi i švajcarski model za penzije

Do kraja godine biće usvojena nova fiskalna pravila

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će do kraja godine biti usvojena nova fiskalna pravila, koja podrazumevaju i švajcarski model penzija, što će, kaže, biti sastavni deo budžeta za 2020. godinu.

Na pitanje kako komentariše to što je predsednik Fiskalnog saveta najavio donošenje novih fiskalnih pravila.

- Pavle Petrović i ja smo imali sastanak pre mog odlaska u London i upravo smo o tome diskutovali i njegova izjava je posledica razgovora koji smo zajedno imali. Smatram da je to veoma važno, o tome smo razgovarali i sa MMF-om, da dodatno pojačamo fiskalna pravila kojih moramo da se držimo kako bi održali finansijsku i fiskalnu stabilnost koju smo ostvarili u prethodnih nekoliko godina - rekao je Mali.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Mali kaže da fiskalna pravila podrazumevaju procenat učešća javnog duga u BDP-u i maksimalni deficit koji u budužetu možete da planirate.

- Tenutno razmišljamo o 0,5 odsto, što je potpuno prihvatljivo i dugoročno utiče na smanjenje učešća javnog duga u BDP-u. Da nam penzije nikada nemaju veće učešće od 11 odsto, niti iznos plate u javnom sektoru ne bude veći od 9,4 ili 9,5 odsto, to su ta pravila o kojima razgovaramo i tu postoji potpuna saglasnost između vlade i Fisklanog saveta, kao i MMF-a da je to neophodno uraditi kako bi smo teško stečenu finansijsku staiblnost održali na pravi način - istakao je Mali.

Navodi da će nova fiskalna pravila svakako biti usvojena do kraja godine, kao i da već u oktobru dolazi nova delegaicja MMF.

- U međuvremenu treba da konkretno definišemo koja su to pravila. I zajedno sa švajcarskom formulom za penzije koju smo definisali, što je takođe velika stvar i čuli ste pohvale Fiskalnog saveta i drugih eksperata po tom pitanju, to će biti sastavni deo budžeta za 2020. Nastavljamo sa reformama, ono što smo ostvarili ne želimo da izgubimo. I kada pogledate taj mozaik, fiskalna pravila i indeksacija penzija koju ćemo sprovesti 2020, nakon toga nam ostaje samo reforma plata u javnom sektoru koju naredne godine treba da završimo - zaključio je Mali.

(Telegraf Biznis / Tanjug)