Mali: Odbranili smo, Poreskoj upravi tzv. Kosova nije mesto u IOTA

Dokazali smo da se ništa na silu i bez dogovora sa zvaničnim Beogradom ne može postići, rekao je Mali

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Poreska uprava Srbije uspešno odbranila stav da Poreskoj upravi tzv. Kosova nije mesto u Intra-evropskoj organizaciji poreskih administracija (IOTA).

- To je odlična vest za Srbiju i još jedna potvrda da smo uspeli da i na ovaj način potvrdimo nelegitimnost tzv. kosovskih institucija. Naime, dokazali smo da se ništa na silu i bez dogovora sa zvaničnim Beogradom ne može postići - rekao je Mali, navodi se u saopštenju ministarstva.

On je napomenuo, dodaje se, da je trajna politika Srbije pronalaženje kompromisnog i trajnog rešenja za pitanje Kosova, ali i da je neophodno poštovanje međunarodnog prava.

- Po važećoj Povelji IOTA članice ove organizacije mogu biti samo države priznate od strane Ujedinjenih nacija - istakao je ministar Mali i dodao da će se Srbija i u budućnosti svim snagama boriti da sačuva institucionalni legitimitet svojih državnih organa.

Delegaciju Poreske uprave Republike Srbije u Briselu činile su direktorka Dragana Marković i glavna kontakt osoba za IOTA Snežana Ilić, koje su se uspešno izborile sa ovim pitanjem, te Poreska uprava tzv. Kosova nije primljena u tu značajnu međunarodnu organizaciju, kaže se u saopštenju.

Generalna skupština IOTA održana je u periodu od 1. do 5. jula 2019. godine, a o članstvu se odlučivalo tajnim glasanjem. Poreska uprava Republike Srbije je članica ove organizacije od 2002. godine od kada aktivno učestvuje u njenom radu.

IOTA je organizacija koja pruža podršku i pomoć zeml?ama članicama u unapređenju njihovih poreskih administracija.

Njena misija je, objašnjavaju u ministarstvu, da pruži širok forum za diskusiju o praktičnim poreskim pitanjima, promoviše saradnju između poreskih administracija u evropskom regionu, identifikuje dobru praksu i ohrabri njenu primenu, kao i da podrži razvoj poreskih administracija zemalja članica, u skladu sa njihovim posebnim potrebama.

IOTA, dodaje se, trenutno ima 44 članice.

(Telegraf Biznis/Tanjug)