Građani BiH u prvoj polovini godine kupovali onlajn za 1,2 miliona evra

Za ovu robu građani BiH izdvojili su 2,4 miliona KM (1,2 miliona evra), koliko iznosi vrednost ocarinjene robe

Građani BiH ne zaostaju za ostatkom sveta kada je reč o onlajn šopingu, što potvrđuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH), koji pokazuju da su u prvih šest meseci ove godine u BiH primljene 2.193 pošiljke s robom kupljenom putem interneta.

Za ovu robu građani BiH izdvojili su 2,4 miliona KM (1,2 miliona evra), koliko iznosi vrednost ocarinjene robe.

Najveći broj pošiljaka ocarinjen je u Sarajevu, zatim Banjaluci i Mostaru.

U carinskim službama UIO BiH kažu da građani najčešće naručuju tekstilne proizvode, kao što su garderoba i obuća, ali neretko posežu i za kozmetičkim proizvodima.

Foto: Pixabay.com

Ističu da je broj naručenih proizvoda ove godine u odnosu na isti period prošle godine gotovo identičan.

- Prema podacima o ocarinjenim pošiljkama u šest meseci 2019. godine i u istom periodu prošle godine, vidljivo je da je broj pošiljaka koje su naručene, kao i vrednost istih, gotovo identičan. Nije bilo ni rasta ni pada broja narudžbi putem interneta - rekli su u UIO BiH.

Napominju da se veliki broj upita građana odnosi i na narudžbine raznih suplemenata putem interneta i da se takva roba ne može kupovati onlajn.

- Takva vrsta robe se ne može naručivati putem interneta jer je u pitanju zdravlje ljudi. Takve proizvode u BiH mogu uvoziti samo lica registrovana za obavljanje pomenute delatnosti, gde uvoz suplemenata prolazi sve neophodne kontrole u smislu kvaliteta pomenute robe - objasnili su u UIO BiH.

(Telegraf Biznis / Tanjug)