Šta se to desilo s Masterkard karticama i ima li opasnosti po korisnike u Srbiji?

Problem je ograničen na platformu programa lojalnosti "Priceless Specials“ u Nemačkoj i nema opasnosti po korisnike u Srbiji

Masterkard je priznao da je "moguće" da je curenjem podataka oko 90.000 kupaca zahvaćen i broj njihove platne kartice s kojom su se pretplatili na bonus program "Prajsles spešals".

Procesom su zahvaćeni popisi s kompletnim brojevima platnih kartica, preneli su mediji, a mi smo zatražili i njihovo objašnjenje:

- Ranije ove nedelje smo obavešteni o problemu sa jednim od naših dobavljača u okviru platforme za program lojalnosti "Priceless Specials“ u Nemačkoj. Ovaj incident ni na koji način nije povezan sa mrežom platnih transakcija kompanije Mastercard i nijedan sigurnosni sistem kompanije Mastercard nije narušen ili ugrožen na bilo koji način, već je ograničen na platformu programa lojalnosti "Priceless Specials“ u Nemačkoj - rekli su nam u kompaniji.

- Privatnost i sigurnost shvatamo izuzetno ozbiljno i zato smo obustavili rad "Priceless Specials“ platforme u Nemačkoj čim smo saznali za slučaj - rekli su nam u Masterkardu.

U ovoj kartičarskoj kompaniji savetuju korisnicima kartica da pregledaju njihove mesečne izveštaje i da obaveste banku izdavaoca kartice o svim troškovima koje ne prepoznaju ili koji mogu biti sumnjivi.

- Masterkard u potpunosti sarađuje sa nadležnim organima za zaštitu podataka tokom istrage ovog slučaja - rekli su u kompaniji.

Podsetimo, u prvim spiskovima, koji su postali poznati u poneđeljak, brojevi su bili neprepoznatljivi, osim poslednje četiri i prve dve cifre, ali pridruženi datum isteka i kontrolni broj na poleđini kartice nisu bili deo curenja podataka. Tako se brojevi kompromitovanih kartica ne mogu direktno koristiti za kupovinu na Internetu jer je sporan datum isteka.

(Telegraf Biznis)