Na njivama vreba opasnost: Za samo tri meseca uginulo je pola miliona pčela

Preko 500 miliona uginulih pčela našli su pčelari iz četiri brazilske države

Budući da značajno doprinose razmnožavanju različitih biljaka, pčele su jedan od najcelovitijih oprašivača u prirodi. Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu UN (FAO), pčele su odgovorne za oprašivanje 75 odsto svetskih useva. Ipak, njihov broj drastično opada. Za samo tri meseca, Brazil je izgubio preko 500 miliona pčela, dovodeći tako u pitanje budućnost naše hrane.

Preko 500 miliona uginulih pčela našli su pčelari iz četiri brazilske države - 400 miliona u Rio Grande do Sul, 7 miliona u Sao Paulu, 50 miliona u Santa Katarini i 45 miliona u Mato Groso do Sul.

Podaci su prikupljeni od decembra 2018. do februara 2019. godine.

Pčele su iznenada padale mrtve, a stručnjaci za katastrofalnu situaciju okrivljuju porast korišćenja pesticida. Od početka januara u Brazilu je dozvoljeno korišćenje 300 novih pesticida.

Upravo je u nekim pčelama nađen pesticid fipronil. Upravo je on taj koji se preporučuje kako bi se poljoprivrednici otarasili buva i krpelja.

U opasnosti međutim nisu samo životinje, već i ljudi, s obzirom na to da je ovaj pesticid otrovan i kancerogen.

Da podsetimo, nove odluke u Brazilu pogađaju ljude širom sveta. Vlada je ove godine odobrila 262 i ukinula propise o onome što se smatra "ekstremno otrovnim", te su ove supstance danas zbog izvoza pretnja i u Evropi.

VIDEO: Pomor pčela! Ljudi, bez njih ova planeta umire

(Telegraf Biznis)