Dogovoreni uslovi najvećeg trgovinskog pakta na svetu

Indija strahuje da bi sporazum, koji zahteva postepeno ukidanje carina, otvorio njeno tržište poplavi jeftine kineske robe

Lideri 15 azijskih zemalja dogovorili su se o uslovima potencijalno najvećeg trgovinskog pakta na svetu, saopšteno je sa samita ASEAN-a, dok je Indija odgodila odluku o pridruživanju tom sporazumu zbog neslaganja sa ukidanjem tarifa i drugih pitanja.

Sporazum pod nazivom "Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo" (RCEP) podržava Kina, zatim 10-člana Asocijacija nacija jugoistočne Azije (ASEAN), kao i Japan, Južna Koreja, Australija i Novi Zeland.

- Konstatovali smo da je 15 zemalja učesnica RCEP-a zaključilo pregovore na bazi teksta sporazuma za svih 20 poglavlja i o svim suštinskim pitanjima pristupa njihovim tržištima - navodi se u saopštenju lidera sa samita u Bangkoku, o sporazumu koji treba da bude potpisan 2020. godine, javlja Rojters.

- Indija ima značajna otvorena pitanja, koja i dalje nisu rešena... Konačna odluka Indije zavisiće od zadovoljavajućeg rešavanja tih pitanja - dodaje se dalje.

Trgovinski rat Sjedinjenih Država i Kine dao je novi zamah dugogodišnjim pregovorima o stvaranju tog trgovinskog bloka, navodi britanska agencija.

Indija je, međutim, odlučila da ne prihvati sporazum u postojećoj formi zbog neslaganja po pitanju tarifa, trgovinskog deficita sa drugim zemljama i necarinskih barijera, prenela je indijska java televizija Prasar Bharati Njuz Servisiz, citirajući poruku indijskog premijera Narendre Modija sa Tvitera.

- Sporazum RCEP u sadašnjem obliku ne odražava u potpunosti osnovni duh i dogovorene vodeće principe RCEP-a. Ne rešava na zadovoljavajući način otvorena pitanja i probleme Indije - napisao je Modi na Tviteru.

Indija strahuje da bi sporazum, koji zahteva postepeno ukidanje carina, otvorio njeno tržište poplavi jeftine kineske robe i poljoprivrednih proizvoda iz Australije i Novog Zelanda, što bi ugrocilo lokalne proizvođače u toj zemlji.

(Telegraf Biznis/Tanjug)