Koja će evropska država biti domaćin Huaveju? Traže lokaciju za fabriku

Izgradnja fabrike komponenti na najstarijem kontinetnu

Evropa će dobiti fabriku komponenti za potrebe kineske komunikacione grupe Huavej, najavio je predsednik ove kompanije, Lijan Hua. 

Foto: Tanjug/AP

-Planiramo da ubuduće proizvodimo sopstvene komponente na nekoj proizvodnoj lokaciji u Evropi. Stoga radimo na studiji izvodljivosti za otvaranje fabrike u Evropi. Izbor zemlje zavisiće od ove studije-, izjavio je Lijan, i dodao da bi se ovo moglo ostvariti veoma brzo.

Predsednik Huaveja naglasio je da u oblasti 5G tehnologije kompanija -već sada ne zavisi više od američkih dobavljača kada se radi o snabdevanju čipovima i drugim komponentama-.

Da podsetimo, predsednik Donald Tramp je Huavej nazvao -oružjem kineske obaveštajne službe-, te je zabranio njeno poslovanje na teriotoriji SAD-a, označivši ih kao bezbedonosni rizik.

Foto ilustracija: Nikola Jovanović/Shutterstock

Huavej je od tada uspeo da pokrene proizvodnju svojih uređaja bez američkih delova, zamenivši ih komponentama drugih dobavljača.

Ipak, američko Ministarstvo trgovine je u avgustu ublažilo neka ograničenja i dalo dozvolu Huaveju da održava i ažurira postojeće mreže i mobilne uređaje u SAD.

Huavej je postao vodeći igrač u 5G infrastrukturi i drugi po veličini proizvođač mobilnih telefona, nakon Samsunga.

(Telegraf Biznis/Tanjug)