Gasi se 4.000 firmi u Srbiji, katanac u narednih pet meseci

Ova preduzeća nisu dostavila godišnje finansijske izveštaje za dve uzastopne poslovne godine, čime su probili sve rokove

Iz Agencije za privredne registre javljeno je da će oko 4.000 neaktivnih firmi u Srbiji biti prinudno likvidirano u narednih pet meseci. Ova preduzeća nisu dostavila godišnje finansijske izveštaje za dve uzastopne poslovne godine 2017. i 2018.

- Prošle godine je po istom osnovu obrisano oko 22.400 privrednih društava iz Registra privrednih subjekata, a u ovom, novom postupku, stekli su se razlozi za pokretanje prinudne likvidacije kod oko 4.000 privrednih društava - navodi se u saopštenju Agencije.

Razlozi za pokretanje prinudne likvidacije ne mogu se ukloniti, kažu nadležni, jer su istekli svi rokovi za dostavljanje pomenutih izveštaja.

- Nakon isteka roka od 90 dana od dana objave obaveštenja, registrator nadležan za poslove registracije u Registru privrednih subjekata će pokrenuti postupak prinudne likvidacije kod navedenih društava i tek nakon toga, u roku od 60 dana, obrisati ta društva iz registra - preciznije objašnjavaju iz APR-a.

(Telegraf Biznis/Tanjug)