Zašto bi nas zanimala kineska ekonomija? Zato što kada Kina tone, sa sobom vuče ceo svet

Kada je ova država u krizi, ceo svet strepi, i to sa razlogom

Pixabay.com

Kina je jedna od najvećih ekonomskih sila na svetu. Ona proizvodi veliki broj stvari koje se prodaju na celoj planeti, a mnoge zemlje zavise od kupovne moći njenih stanovnika.

Zbog toga i zbog još nekih razloga svi treba da budemo zabrinuti kada je kineska ekonomija u krizi, jer ona utiče na sve nas, piše BBC.

Kineska ekonomska moć danas je skoro 50 puta veća u odnosu na 1980. godinu – Kina je trenutno druga najveća ekonomska sila na svetu. Ipak, trenutno je njena ekonomija ugrožena zbog izbijanja koronavirusa, koji se odrazio na mnoge grane industrije i na celokupno funkcionisanje ove države.

Šta to znači za ostatak sveta?

Kina je "svetska fabrika". Ona proizvodi dobra i alate, koji su nam potrebni za proizvodnju dobara. Na primer, ova zemlja pravi 70 odsto klima uređaja na svetskom nivou, kao i 58 odsto cipela.

Osim toga, u Kini je odštampan najveći broj primeraka Biblije.

Ako Kina uspori u svojim aktivnostima, poslovi širom sveta su ugroženi. Jača ekonomija neke države znači da u njoj žive bogatiji ljudi. Čak i srednja klasa u Kini ima veoma skup ukus, pa trećina zarade luksuznih brendova dolazi od Kineza.

Zbog toga modne kuće kao što su „Luj Viton“ i „Šanel“, i mnoge druge kompanije ovog ranga, zavise od građana ove zemlje i od onoga što se u njoj dešava.

I tehnološke kompanije imaju veliki prihod od kineskih građana. Na primer, svaki sedmi ajfon završava u rukama Kineza. Sa 1,4 milijarde stanovnika, nije iznenađujuće što je Kina najveći potrošač električne energije na svetu, i jedan od najvećih kupaca nafte, čelika i bakra.

Na sve to, kineski turisti su veoma široke ruke. Oni su u 2018. na putovanjima potrošili čak 277 milijardi dolara, što je petina od količine koju su turisti širom sveta potrošili na putovanja iste godine.

Kina je poznata i po tome što ulaže u velike projekte širom sveta. Ona gradi železnice u Keniji i Etiopiji, mostove u Hrvatskoj, puteve u Pakistanu. Tokom poslednje finansijske krize, postala je poslednje utočište i nastavila je da napreduje punom parom dok su ostali slabili, a pomenuti projekti na kojima Kina radi služe im kako bi izgradili politički uticaj širom sveta.

Taj uticaj je toliko značajan da se već sada u mnogim državama osećaju posledice ekonomske krize koja je u ovoj zemlji nastupila po izbijanju epidemije koronavirusa. Kada Kina tone, sa sobom vuče ceo svet.

Video: Dačić: Niko od naših državljana nije zaražen koronavirusom

(V. T.)