Obavljeno prvo instant plaćanje telefonom: Trgovac ima uvid u račun kupca 60 sekundi

Prvu ovakvu transakciju obavila je Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U Srbiji je obavljeno prvo instant plaćanje mobilnim telefonom pomoću IPS QR koda, a prvu takvu transakciju obavila je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Ona je rekla da će ovaj dan za nju biti posebno upamćen.

Navodi i da će 27. februar pamtiti kao dan kada je građanin mogao da krene u kupovinu samo sa mobilnim telefonom, kao i da će ovakav način plaćanja biti omogućen u prodajnim objektima kompanije Merkator S i preko Banke "Poštanska štedionica", a da očekuje da će se uskoro tom projektu priključiti drugi trgovinski lanci i banke.

Ovakvu vrstu plaćanja imaju jos šamo Švedska i Kina, gde samo jedan operator ima monopol. Tabaković objašnjava da u Srbiji svaka banka, koja ima e-banking, može da omogući uslugu plaćanja mobilnim telefonom QR kodom. Korisnici u Srbiji preko Gugl Plej prodavnice mogu da preuzmu aplikaciju koja će omogućiti ovu vrstu plaćanja.

Plaćanje QR kodom omogućuje da trgovac ima uvid u račun kupca 60 sekundi, a cilj je da se sva plaćanja obavljaju legalnim tokovima, kao i da se plaća porez - kaže guvernerka NBS.

Video: Tabaković: Udeo problematičnih kredita smanjen na 5,21 odsto

(Telegraf Biznis)