Strani kapital podstiče domaću privredu: Najbolje stoje trgovina i IT sektor

Najveći izazov za srpsku privredu u budućnosti biće deficit radne snage, smatra Miladin Kovačević

Pixabay.com

Srbija je od 2015. godine u ciklusu rasta koji traje, a kompanije sa većinski stranim kapitalom imaju pozitivne efekte na privredu, rečeno je na predstavljanju publikacije "Poslovanje preduzeća u Republici Srbiji, po oblicima svojine, 2017-2018" Republičkog zavoda za statistiku.

Direktor RZS, Miladin Kovačević, rekao je da kompanije u Srbiji nemaju vise problem neštašice kapitala kao nekada. Smatra da se kapital kreira jer je akumulativnost domaće privrede jača i prevazilazi stope troškova za pozajmiljivanje kapitala.

Istakao je da će proces nastavka reformi doprineti ojačanju i povećanju rasta privrednog rasta, a da je radna snaga ograničavajući faktor daljeg rasta s obzirom na o da je deficit na tržistu rada postao akutan od 2019.

Problem je uslovljen ne samo demografijom i ulaskom u generacije koje su već pripadale godinama kada su vladale negativne stope prirodnog priraštaja - nego i silnom tržnjom ekonomija u Evropi za radnom snagom, pogotovo visokokvalifikovanom, rekao je on, i dodao da će to biti najveći izazov privrede u budućnosti.

Većinski strane kompanije (VSK) grupisane su u prerađivačkoj industriji, trgovini i IKT sektoru, i tu ostvaruju produktivnost veću za 50 procenata u odnosu na ukupnu produktivnost tih ključnih sektora.

Na osnovu analize podataka od 2015. do 2018. godine, savetnik direktora Republičkog zavoda za statistiku Edvard Jakopin, rekao je da su VSK u prve dve godine koje je nazvao periodom privrednog oporavka imale mnogo brže stope rasta i dodao da su u druge dve godine stope ostale visoke "ali nešto blaže".

Pomoćnik direktora RZS, Dušan Gavrilović, kaže da treba pokazati filigransku brigu o javnim i javnim komunalnim preduzećima u Srbiji, koja su u poslovanju nepravedno sputana.

Kao primer naveo je EPS, koji uz limitirane cene ima i obavezu otkupa električne energije iz obnovljivih izvora, i dodao da bi trebalo izbegavati površne ocene da sva javna preduzeća treba prodati strancima.

Video: Bolovanje i plata zbog korone u Srbiji: Danas vlada donosi pravilnik

(Telegraf Biznis/Tanjug)