Radnici i građani u sigurnim rukama: Ove zemlje su spremile specijalne bonuse i pakete za ugrožene

Prosečni bonus u Fejsbuku iznosi nešto više od 228.000 dolara, a Zakerberg je odlučio i da spoljnim saradnicima, koji trenutno ne rade, uplaćuje celu platu

Foto: Pixabay

U jeku borbe protiv korona virusa i propadanja biznisa, neke vlade i kompanije širom sveta se trude da svojim građanima, odnosno radnicima izađu u susret, bar kada je reč o novčanoj nadoknadi.

Naime, kako se sve više firmi okrenulo radu od kuće, tako je porasla i potreba za usklađivanjem kućnog prostora uslovima kancelarije, pre svega, u domenu opreme.

Ovu praksu su među prvima počeli da primenjuju čelnici Majkrosofta, Fejsbuka, Gugla, Tvitera, Amazona, a samo je Fejsbuk svojim zaposlenima obezbedio dodatne uslove i bonuse.

Amazon je, primera radi, uposlio 100.000 novih radnika za rad u magacinu, koji sada rade i prekovremeno, kako bi odgovorili na sve zahteve posla.

Zakerbergov tehnološki gigant je čak najavio da će, nezavisno od odluke Bele kuće i Kongresa, svakom svom zaposlenom poslati po 1.000 dolara.

Sam Mark je, prema pisanju medija, radnicima (kojih je 45.000) poslao internu belešku u kojoj se navodi i da će svi na sledećem šestomesečnom ocenjivanju rada dobiti najvišu ocenu, koja utiče na raspodelu bonusa unutar kompanije.

Prosečni bonus u Fejsbuku iznosi nešto više od 228.000 dolara, a Zakerberg je odlučio i da spoljnim saradnicima, koji trenutno ne rade, uplaćuje celu platu.

Radu od kuće, kao novoj prinudnoj metodi, od pre neki dan se priklonila i kanadska platforma za e-trgovinu "Shopify", koja zapošljava oko 5.000 radnika, u više od 11 zemalja sveta.

Za razliku od svojih konkurenata, oni su odlučili da svojim radnicima daju po 1.000 dolara, kako bi oni kupili opremu potrebnu za rad: laptop, štampač, miš, tastaturu, ili čak tim novcem mogu platiti uvođenje interneta.

Osim ovog svetlog primera u svetu kompanija, i vlade nastoje da uvedu bonuse.

Administracija Donalda Trampa razmatra mere direktnog subvencionisanja svakog građanina Sjedinjenih Država sa po 1.000 dolara zbog ekonomske krize izazvane pandemijom korona virusa, prenosi Vašington post.

- U ovu svrhu, vlada bi mogla da potroši 1 bilion dolara - rekao je ministar finansija SAD, Stiven Mnučin, nakon sastanka sa senatorima iz Republikanske partije. To bi ujedno bio i jedan od najvećih federalnih fiskalnih paketa ikada predloženih.

Mnučin je zakonodavcima uputio oštro upozorenje da, ako ne izglasaju paket mera, stopa nezaposlenosti u zemlji može da poraste sa sadašnjih 3,5 odsto na oko 20 procenata.

Foto: Pixabay

Tu je i Grčka koja nudi 800 evra svim radnicima kojima je prekinut ugovor o radu, zbog negativnog uticaja korona virusa na poslovanja. Ministar finansija ove zemlje, Kristos Stajkuras, kaže da će isplate ugroženim građanima biti isplaćene početkom aprila, a one se trenutno odnose na 500.000 osoba.

U te svrhe, vlada je izdvojila oko 400 miliona evra. Radnici 4 naredna meseca neće plaćati poreze, a biće im pokriveno socijalno i zdravstveno osiguranje.

Francuska je, s druge strane, spremila paket od 45 milijardi evra, za pomoć kompanijama koje su zapale u krizu, a plate radnika koji su u izolaciji - preuzela na svoj teret. Ministar finansija, Bruno le Mer, očekuje da će zbog korona virusa francuska ekonomija doživeti pad od 1 odsto.

Ovo je samo dodatak planiranom iznosu od 300 milijardi evra, koji je najavio predsednik Emanuel Makron.

Video: Počelo sankcionisanje neodgovornih građana

(Telegraf Biznis)