Litre i litre piva odlaze u nepovrat: Pabovi ne rade, a rok upotrebe curi
Velika Britanija je poznata po pabovima, a i kod nas je počelo da se otvara sve više barova i pivnica (pre korone). Šta će sada, tokom pandemije, biti sa svim tim buradima točenog piva koje nema ko da pije?
Pabovi su ovih dana zatvoreni i prazni, pa deluje kao da je korona otela "duh življenja" Britancima, jer su ova mesta za druženje, opuštanje i pivo - simbol Ostrva. I to ne bilo kakvo pivo, već točeno, koje se pravi u enormnim količinama i drži u buradima u objektima širom zemlje.
Tom Stejner, ispred organizacije Campaign for Real Ale za onlajn pretragu pabova, kaže da oko 39.000 britanskih pabova u proseku ima oko 1.800 litara piva u jednom buretu. Uglavnom je reč o kegovima, od kojih svaki sadrži 40-ak litara ovog alkoholnog pića.
Ukratko, reč je o velikim količinama koje propadaju, jer pasterizovano pivo, uključujući lager, može najkasnije da opstane 3 do 4 meseca nakon isporuke. Ejl vrsta piva, i ostale nepasterizovane, imaju znatno kraći rok: od 6 do 9 nedelja. Dakle, Stejner izražava veliko žaljenje što će toliko pivo da propadne, ne može da se proda, a kako stoje stvari - pabovi neće proraditi još neko vreme.
Jedna vlasnica barova u Londonu, kaže da bi moglo da joj propadne točeno pivo u vrednosti od 10.000 funti. Dodaje da bi mogli da prodaju pivo na "uglu", ali da to ne bi bilo društveno odgovorno, jer bi se skupljala masa i onda ne bi bilo adekvatne socijalne distance među ljudima.
Očajni su i ljudi koji rade u pivarama, jer su uložili mnogo ljubavi i napora u pravljenje ovog pića, a sada gledaju kako ono propada. Nasuprot situaciji u pabovima, prodaja alkohola u prodavnicama je porasla za više od 20 odsto prošlog meseca, jer su barovi i restorani zatvoreni od 20. marta.
- Ovo nije najveći problem s kojim se država suočava, ali ljudima nedostaje druženje, ispijanje piva. Odlazak u bioskop, na kafu ili na pivo, jeste nešto što mi Britanci veoma cenimo - kaže Stejner.
Mnoge pivare i distributeri su ponudili da preuzmu nazad burad s pivom, bez naplate, kada se karantin završi, kako bi deo finansijskog tereta skinuli s vlasnika. Neki pabovi prodaju pivo "za poneti", kako bi se sprečilo propadanje i bacanje tolikih količina.
Zanimljivo je da je u SAD vlasnicima barova rečeno da zastarelo pivo ne bacaju kroz kišne rešetke, jer ne samo da je ilegalno, već i štetno za okolinu, ali su neke njihove kolege iz Ujedinjenog Kraljevstva već počele da pribegavaju tome.
(Telegraf Biznis)