Bil Gejts opet ljut na Trampa: To što radite je opasno

SZO je potrebniji sada neko ikada ranije

Foto: Tanjug/AP

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa da uskrati novac Svetskoj zdravstvenoj organizaciji "opasna je koliko i zvuči", rekao je milijarder i filantrop Bil Gejts.

- Njhov rad usporava širenje Covid-19 i ako taj rad bude zaustavljen, nijedna druga organizacija ih ne može zameniti. Svetu je potrebna SZO sada više nego ikad - rekao je osnivač Majkrosofta.

SZO je krajem januara proglasila korona virus pretnjom po zdravlje, a nedelju dana kasnije Fondacija Bil and Melinda Gejts obećala je 100 miliona dolara za pomoć u obuzdavanju epidemije.

Ta sredstva, rečeno je u fondaciji, koristiće se za pomoć u pronalaženju vakcine protiv virusa, ograničavanju njegovog širenja i poboljšanju otkrivanja i lečenja.

Oko 20 miliona dolara bilo je namenjeno grupama, uključujući američke centre za kontrolu i prevenciju bolesti i SZO.

Gejts koji je od marta upozoravao na efekte odlaganih mera socijalne distance, apelovao je na SAD da reaguju, rekavši da strategija države neće biti tako efikasna. Predviđao je da će broj slučajeva zaraženioh od koronavirusa dostići vrhunac krajem aprila.

Podsetimo, Tramp je rekao da je potrebna revizija rada SZO. Dodao je da SAD svake godine finansiraju sa 400 do 500 miliona dolara tu organizaciju.

Gejtsova zabrinutost zbog predsednikove najave odjeknula je i u Američkom medicinskom udruženju.

- Tokom najgore krize u jednom veku, zaustavljanje finansiranja Svetske zdravstvene organizacije (SZO) je opasan korak u pogrešnom smeru koji neće olakšati pobedu protiv Covid-19 - izjavio je predsednik udruženja.

Video: Predsednik SAD ima apsolutnu moć: Tramp u burnoj raspravi na konferenciji

(Telegraf Biznis)