Milijarder objasnio: Ne paničite, cena nafte je realna

"Jednostavno je tako"

Foto: Tanjug/AP

Pad cena američke sirove nafte ove sedmice odjeknuo je širom finansijskih tržišta i podstakao nove brige zbog industrije škriljaca. Ipak, investitor i milijarder Hovard Marks ne paniči.

Marks, koji je suosnivač Oaktree Capital Management, rekao je da je slabost cena sirove nafte takva jer je potražnja za energijom povećana zbog pandemije korona virusa i kupci se plaše punih zaliha.

- To nije panika. Ovaj potez je potpuno racionalan - kaže on.

- Krajnja komplikacija je da skladištenje nafte košta, a skladišta nisu neograničena. Trenutno je skladištenje skupo, tako da danas ne vredi kupovati naftu i čuvati je. Troškovi skladištenja danas prelaze vrednost; stoga je cena negativna - rekao je Marks.

Proizvodnja nafte ne može jednostavno da se prekine, dodaje on, jer kako kaže, buštotine nisu za to projektovane. - Dakle, nafta sada izlazi iz zemlje koja prelazi količinu potrebnu za potrošnju - rekao je Marks.

Iako su mnogi američki naftaši zabrinuti, pre svega oni koji vade naftu iz škriljaca, postoje neke utešne najave, a to je da će kasniji ugovori možda koštati 20 dolara za barel, i više.

- Negativna cena nafte odražava višak ponude nad potražnjom, plus trošak skladištenja. Cena nafte u narednim mesecima (kada se potrošnja možda bude oporavljala) je na normalnijim nivoima - rekao je.

Video: Vučić o istorijskom padu nafte

(Telegraf Biznis)