Trudo vs.Tramp: Kako se rešava kriza sa mesom, pretnjom ili brigom?

MekDonalds počinje da uvozi govedinu iz SAD

Foto: Tanjug/AP

Kanadski premijer Džastin Trudo nije rekao hoće li njegova vlada slediti administraciju američkog predsednika Donalda Trampa i narediti da fabrike za preradu mesa ostanu otvorene za vreme pandemije Kovida-19, ali je naglasio da je sigurnost radnika prioritet.

Tramp je, kao odgovor na zabrinutost zbog nestašice hrane i poremećaja u lancu snabdevanja, izdao izvršnu naredbu na osnovu Zakona o proizvodnji kako bi primorao fabrike za preradu mesa da nastave sa radom.

Fabrike "Kargil" i "JBS Kanada" u južnoj Alberti, gde je desetine radnika testirano pozitivno na korona virus, zajedno isporučuju oko dve trećine kanadske govedine. Zvaničnici javnog zdravlja Alberte izneli su podatak o 1.167 slučajeva korene povezanih sa ova dva postrojenja, od čega je 759 direktno zaposlenih radnika.

Na pitanje hoće li pratiti Trampovo vođenje i prisiljavati postrojenja da ostanu otvorena, Trudo je rekao da njegova vlada pažljivo prati industriju.

Kanadski MekDonalds, koji istaknuto pominje upotrebu kanadske govedine u svojim reklamama, najavio da će započeti sa uvozom mesa iz SAD sve dok se kanadski lanac snabdevanja govedinom bude borio da zadovolji trenutnu potražnju.

Pitanje snabdevanja mesom pojačava zabrinutost zbog životnih uslova privremenih stranih radnika. Veliki broj radnika u pogonu "Kargil" su Filipinci. Neki su privremeni strani radnici, a drugi stalni stanovnici.

Svaki privremeni strani radnik koji stigne u Kanadu mora da se samoizoluje dve nedelje, ali kritičari u industriji i radne grupe su zabrinuti zbog neadekvatnog smeštaja u kom živi većina migranata dok su u Kanadi.

Savezna vlada izdvojila je 50 miliona dolara kako bi pomogla poljoprivrednicima koji se oslanjaju na privremene strane radnike tokom krize sa Kovidom-19.

Poslodavci imaju pravo na 1.500 dolara po stranom radniku da pomognu u pokrivanju troškova ispunjavanja obaveznog dvonedeljnog karantina po dolasku u Kanadu.

Video: Novinar optužio Trampa da gura lek za Kovid-19: Samo CNN može da postavi takvo pitanje

(Telegraf Biznis)