SAD i Brazil "ubijaju" EU sa cenom etanola, Evropa moli za pomoć

Evropski proizvođači od Evropske komisije zahtevaju da preduzme hitne mere

Američki etanol je praktično bio zabranjen na evropskom tržištu između 2013. i 2019. antidampinškim carinama / Foto: Shutterstock

Evropski proizvođači etanola pozvali su Evropsku komisiju da zaštiti njihovu industriju koja se bori s padom tražnje, navodeći da će poplava jeftinog uvoznog etanola iz SAD i Brazila ugroziti njihovo poslovanje kada budu ponovo pokrenuli proizvodnju.

Oštar pad drumskog i vazdušnog saobraćaja usled pandemije korona virusa pogodio je sektor biogoriva širom sveta, primoravši kompanije da drastično smanje proizvodnju i cene, u čemu su predvodili veliki proizvođači u SAD i Brazilu.

Ove dve države imaju udeo od oko 30 procenata, respektivno, u ukupnoj svetskoj proizvodnji etanola, prenosi Rojters.

Evropski proizvođači etanola, koji se pravi od žitarica ili šećerne trske, strahuju sada da bi SAD i Brazil, zbog rekordnih zaliha, mogli da pribegnu povećanju isporuka u Evropu kada budu ukinute mere vanrednog stanja i ograničenja kretanja.

Oni su od Evropske komisije zatražili da preduzme hitne mere, uključujucći potencijalno uvođenje tarifa. Američki etanol je praktično bio zabranjen na evropskom tržištu između 2013. i 2019. antidampinškim carinama, ali je Evropska komisija te dažbine ukinula u maju prošle godine.

Uvoz etanola iz SAD u Uniju skočio je 2019. godine na 3,85 miliona hektolitara, u odnosu na 1,15 miliona godinu ranije, prema podacima Evrostata.

Video: Dezinfekcija njujorškog metroa, radnicima se pridružio Kuomo

(Telegraf Biznis/Tanjug)