A taman je proradilo u Srbiji: EU presavila tabak, juri Epl zbog App Store

Dve paralelne istrage

Foto: Shutterstock, Wikipedia

Evropska komisija nastavlja da "pegla" američke IT gigante koji posluju u Evropi. Sada se okomila na Epl, njegov App Store i Apple Pay.

Komisija, izvršna ruka EU, rekla je da će proceniti da li Eplova pravila za programere odnosno aplikacije za distribuciju preko App Store-a krše pravila EU o konkurenciji.

Kada je reč konkretno o Apple Pay-u, Komisija navodi da će razmotriti uslove kompanije ali i veb lokacije trgovaca. Epl bi mogao da dobije kaznu u milijardama dolara ako se ispostavi da je kriv.

U fokusu istraga su prakse kojima Epl čini upotrebu svojih servisa obaveznim za kupovinu, na primer, unutar mobilnih aplikacija, i na restrikcije koje stavljaju pred developere i korisnike kad je reč o korišćenju konkurentskih sistema plaćanja. Kada je reč o usluzi plaćanja Epl Pej, zabrinutost EK se tiče ograničavanja pristupa NFC tehnologiji na mobilnim uređajima, a za čije korišćenje ekskluzivno pravo na ajfon uređajima ima upravo Eplov sistem mobilnog plaćanja.

EK namerava da istraži da li Epl sa ovakvim pristupom svojim tehnologijama neazakonito podriva konkurenciju kad je reč o mobilnim plaćanjima.

U domenu mobilnih aplikacija EK će istražiti koliko je u skladu s evropskim pravilima o tržišnoj konkurenciji praksa da se na Eplovim uređajima mogu instalirati samo izvorne aplikacije, koje ponovo podrazumevaju isključivo Eplov sistem tzv. in-app kupovine na kojem Epl od svake transakcije uzima proviziju od 30 procenata.

Pored toga, poznata je praksa Epl da ne obaveštava korisnike da bi mogli određene pretplate, na primere na audio servise i e-knjige, da kupe i izvan aplikacija.

Diveloperi aplikacija su na taj način sprečeni da o alternativnim načinima kupovine obaveste svoje korisnike.

Iako kompanije mogu da postavljaju svoje aplikacije u App Store (odnedavno i u Srbiji) bez ikakvih troškova, Epl naplaćuje kompanijama 30% od kupovine putem aplikacije i 30% pretplate tokom prve godine, a potom 15%.

Spotifaj, koji se direktno takmiči sa Apple Music smatra da je to nepravedno i podneo je zvaničnu žalbu u martu 2019. I nisu jedini.

Margaret Vestager, zadužena za politiku konkurencije, rekla je da su mobilne aplikacije u osnovi promenile način na koji pristupamo sadržaju.

- Epl postavlja pravila za distribuciju aplikacija korisnicima ajfon uređaja. Moramo da osiguramo da Eplova pravila ne narušavaju konkurenciju na tržištima na kojima se Epl takmiči sa drugim kreatorima aplikacija - navela je.

Podsetimo, Evropska unija se priprema za podnošenje tužbe protiv Amazona, već naredne sedmice. 

Ovo nije prvi put da je čuvarka pravila igre na jedinstvenom evropskom tržištu svojim potezima privukla interesovanje javnosti i medija. Funkciju poverenika za zaštitu tržišnog takmičenja Evropske komisije Vestagerova je preuzela 2014. godine.

Vestagerova je agresivno krenula da uvede američke gigante u red kada je reč o poslovanju u EU. Sa njom na čelu, Komisija je izrekla prvo Eplu, a potom i Guglovom Alfabetu kaznu od 9 milijardi dolara.

Video: Kupila je preskup telefon, a on je iz čista mira eksplodirao

(Telegraf Biznis)