Radikalna odluka Kine: Zabranjuje uvoz zamrznutog mesa

Srbija šalje toj zemlji pakete junećeg mesa. Odluka kineske carine stupa danas na snagu

Foto: Shutterstock

Kina je upravo odlučila da obustavi uzvoz zamrznutog mesa i zamrznutih proizvoda od mesa, ako i ribe.

Posle hitnog sastanka nadležnih službi, doneta je ova odluka, a sve zbog  novih slučajeva koji su pozitivni na Covid-19. Prošle nedelje je zatvorena najveća pijaca u glavnom gradu Kine, na kojoj se prodaju meso, riba, povrće.

Nekoliko desetina ljudi je obolelo od korone u međuvremenu, a pekinške vlasti su odlučile da ovu ribu sklone i s polica u supermarketima, kao i sa platformi za dostavu hrane.

Vu Zuniou, glavni epidemiolog kineskog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, rekao je da virus može preživeti na površini smrznute hrane do tri meseca.

Kako se navodi u novoj odluci, njihova carina će 100 odsto kontrolisati sve pakete, a to posledično znači da se ugovoreni kontigenti za uvoz/izvoz mesa stavljaju van snage. 

Iz Srbije pojedine naše kompanije izvoze u Kinu juneće meso. 

Ranije su potpisani protokoli o karantinu i zdravstvenim zahtevima koji se odnose na svinjsko meso za izvoz iz Srbije u Kinu, ali i o inspekcijskim i karantinskim zahtevima za izvoz mlečnih proizvoda, kao i Memorandum o saradnji na uvozu i izvozu prehrambenih proizvoda i bezbednosti hrane.

Tada je najavljen početak izvoza za novembar, a potom i do kraja prošle godine. Rečeno je tada da kvota za izvoz neće biti, ali i da očekuje da za početak iz Srbije put Kine ide nekih 50.000 tona svinjskog mesa.

Trgovinska razmena između Kine i Srbije prošle godine bila 950 miliona dolara, što je za 25 odsto više nego godinu ranije. Kina je u 2018. najviše iz Srbije uvozila drvo i obojene metale, a Srbija je iz Kine najviše kupovala električne aparate, elektronske komunikacione uređaje i opremu.

Kada se radi o hrani, naša zemlja već ima dozvolu za izvoz junećeg i jagnjećeg mesa, međutim, Srbija tu teško može da bude konkurentna Argentini i Novom Zelandu, koji su mnogo bliže Kini, a i mogu da im ponude veću količinu tog mesa. Ove cifre bile su pre korone.

Video: Šta sve možeš u Vuhanu kad si gladan: Dajte dve žabe, kornjaču i zmiju!

(Telegraf Biznis)