Oprez: Lopovi su usavršili šemu za pljačkanje bankomata, teraju ih da izbace gomilu keša

Nova šema uglavnom se odvija u "određenim evropskim zemljama"

Foto: Pixabay

Velika kompanija za prodaju i pružanje usluga na bankomatima upozorava da su lopovi pronašli novi način da opljačaju bankomate. Tehnologija se zasniva na triku pomoću koga će bankomat jednostavno da izbaci ogromnu svotu novca u kešu.

Reč je o takozvanom "jackpottingu" odnosno od ranije poznatoj džekpoting šemi koja je sada unapređena.

Džekpoting radi po principu uređaja tzv. crnij kutija koje izdaju komande. Sajber kriminalci ne koriste kradene kreditne kartice, već spacijalno dizajnirani malver ili parče hardvera kako bi prevarili bankomat koji potom izbacuje sav svoj keš iz mašine. Hakeri obično instaliraju malver u bankomat fizičkim otvaranjem ploče na mašini, kako bi širili USB port.

Prema saopštenju kompanije za multinacionalna bankarska rešenja Diebolda Nikdorfa, lopovi su dodatno razvili novi način da dođu do novca sa ogromnom količinom gotovine.

Ovde sada kombiniju fizičku silu i sajber napad.

- U nedavnim incidentima, koje smo zabeležili, napadači se fokusiraju na spoljne sisteme i uništavaju delove aparata kako bi dobili fizički pristup sistemu - piše u bezbednosnom upozorenju. Nakon što uđu u bankomat, lopovi povežu posebne USB uređaje, kako bi aktivirali bankarsku mašinu da izda novac.

Prema Dieboldu Nikdorfu, nova šema uglavnom se odvija u "određenim evropskim zemljama", a čini se da u velikoj meri utiče na jednu uobičajenu vrstu bankomata.

Prethodni pristupi džekpotingu uključivali su upotrebu crnih kutija koje smo pomenuli a koje su u stanju da promene maksimalni iznos koji je određeni bankomat ovlašćen da izbaci.

Novi pristup lopova, čini se, nije usmeren na pronalaženje ličnih bankarskih podataka, kao što je to bio slučaj sa prethodnim šemama.

Inače, Džek je postao jedan od najpoznatijih hakera na svetu nakon što je 2010. godine demonstrirao način na koji se može upasti u sistem bankomata, koji potom samo izbacuje novac.

Tehnika je upravo po njemu nazvana "džekpoting".

Video: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf Biznis)