Da li je svet spreman za tempiranu bombu bankrota? Najgore je u ove 3 zemlje

Pandemija je donela ekonomske posledice kakve niko nije očekivao, a trenutno je daleko gore nego tokom Svetske krize 2009. godine

Foto: Shutterstock

Svet se suočio sa krizom koju nikako nije mogao da predvidi, iako nas je Bil Gejts, još pre nekoliko godina, "upozoravao" na virus koji će pokoriti zdravstvene i ekonomske sisteme.

U Aziji od kraja 2019, a u većem delu sveta - od marta, vlade pokušavaju da doskoče problemu, ali i najboljima to teže polazi za rukom. Na primer, malo ko je očekivao da će SAD postati najveće žarište virusa korona, ali i da će tako loše reagovati na pandemiju.

Sada možemo da konstatujemo da se oko 55 miliona Amerikanaca prijavilo za novčanu pomoć na osnovu nezaposlenosti, pa tako ne čudi što Americi preti i najveći broj bankrota. Tačnije, procena je da će Sjedinjene Države upisati 57% bankrota do 2021. godine.

Najveći procenat stečajeva može se očekivati i u Brazilu (45%), Velikoj Britaniji (43%) i Španiji (41%). Kina ih prati u svemu tome, sa predviđenim stepenom bankrota od 20 odsto.

Broj kompanija koje su suočene sa stečajem porastao je za trećinu, prema studiji grupacije kreditnog osiguranja "Euler Hermes".

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)