Ćulibrk: Telekom Srbija je ponos države, konkurencija zabrinuta za svoj poslovni uspeh

Jedan od najvećih ugovora koji je potpisao Telekom, bio je onaj sa kompanijom Huavej, naveo je Ćulibrk. Dobit kompanije skočila je 25 odsto

Predrag Ćulibrk / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Svedoci smo učestalih napada na Telekom Srbija, a zarad zaposlenih, dužni smo da kažemo šta je istina, rekao je generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk.

On je istakao da Telekom posluje u više zemalja, i da je ponos države, naročito što je država vlasnik 50 odsto preduzeća. Naveo je i da preduzeće ima veliki broj malih akcionara.

Direktor Telekoma naveo je i da su pri kraju akvizicije tog preduzeća u regionu pri kraju.

Jedan od najvećih ugovora koji je potpisao Telekom, bio je onaj sa kompanijom Huavej, naveo je Ćulibrk.

- Oko 600.000 domaćinstava, do njih smo u ovom trenutku došli optičkim kablima. 7 puta bi se time mogla opasati planeta - naveo je i dodao da je optička mreža preduslov razvoja digitalizacije u Srbiji.

On je istako da kompanija beleži evidentne rezulate, zbog čega je "konkurencija zabrinuta za svoj poslovni uspeh". 

- Svi ovi naši poslovni potezi frustriraju našu konkurenciju - rekao je Ćulibrk i dodao da mogu da shvate da je konkurencija zabrinuta za svoj poslovni uspeh ali ono što ne razumeju i što njemu lično nije jasno jeste sprega poslovnih i političkih "ne znam kakvih interesa".

Generalni direktor je istakao da je 2019. bila za Telekom rekordna godina ne samo po ostvarenoj zaradi nego i po tehničkim dostignućima, kvalitetu mreže, povećanju korisnika mobilne telefonije ne samo u zemlji i regionu nego i u Austriji tako što su korisnici austrijski državljani. Target kompanije je dijaspora a broj TV korisnika preći će više od 2 miliona TV i internet korisnika.

- Telekom je ostvario u 2019. godini, rekoradn broj korisnika servisa od 10, 4 miliona korisnika, istorijski rezulat po pitanju prihoda od 133, 7 milijardi dinara, što je 7 odsto bolje nego 2018. Naša operativna dobit skočila je za 25 procenata - naveo je Ćulibrik.

Isto tako i matična kompanija je imala značajne rezultate bez obzira što imamo negativan trend za fiksnu telefoniju - rast prihoda 2 odsto, a operativna dobit porasla za 32 odsto i iznosila 32,7 milijardi, naveo je on.

Ističe da je Telekom imao i više od 90.000 rast broja korisnika satelitske telezviije, kao i preko fiksne infrastrukture u semgentu tv usluga, kao i rast korisnika interneta.

"Kupovina kablovskih operatera dobar poslovni potez"

Kupovina kablovskih operatera bio je dobar poslovni potez, naveo je kooridnator za internet i multimediju Telekom Srbija Vladimir Lučić.

Dodao je da je cilj da se stvori od Telekoma regionalni lider, i da taj cilj neće sprečiti "određene interesne grupe".

- Mi smo imali evidentan pad prihoda od fiksne telefonije 2012. godine. Zapravo, potpuno je evidentno da smo na svim poljima imali pad - rekao je.

Kako je istakao, prihod je bio zasnovan na prihodima koji nisu budućnost, mobilnoj i fiksnoj telefoniji.

- Imali smo pad 2012. preko 120 miliona evra, bio je i pad internet i televizijskih korisnika, jer nije Telekom mogao da se izbori sa kartelom kablovskih operatera koji su se udružili protiv Telekoma Srbija - kazao je Lučić.

Naveo je da je za godinu i po dana taj trend koji je bio negativan, preokrenut da bude pozitivan.

- Zato i imamo izuzetan tržišni rast. Ove godine ćemo i u televizijskom biznisu očigledno postati broj jedan - rekao je Lučić.

Lučić je naveo da Telekom Srbija trenutno vredi dve milijarde evra, a da bi to 2023. godine, kompanija mogla da uveća tržišnu vrednost na 4 milijarde evra. 

"Kompanija će svoje dugove da vrati"

Govoreći o zaduženosti kompanije, Ćulibrk je naveo da nije tajna da se kompanija zadužila, najviše putem bankarskih kredita. 

- Podigli smo nivo zaduženosti, ali su ti planovi dobro tempirani. Ovi potezi Telekoma Srbije bili su na korist građana Srbije - rekao je on i dodao da će kompanija svoje dugove da vrati.

Video: Ćulibrk: Telekom je ponos srpske ekonomije