Brazil gradi trgovinsku megaluku, prvu koja će primati velike svetske brodove

To će ujedno biti najmodernija luka Južne Amerike, čija se realizacija očekuje krajem 2023. godine. Inače, Brazil time želi da poboljša i svoje trgovinske odnose sa Azijom, odnosno Kinom

Printskrin: Youtube/Porto Central

Brazil gradi veliki lučki kompleks kako bi olakšao trgovinu sa Azijom, koja je njegovo glavno tržište, prenose svetski mediji.

Takođe se navodi da će to biti najmodernija luka u Latinskoj Americi, realizovana krajem 2023. godine.

"Porto Central" će zauzimati 1.800 hektara, a lokacija je grad Prezidente Kenedi (Presidente Keneddy), u jugoistočnoj državi Espirito Santo, na granici sa susednom državom Rio de Ženeiro.

Generalni direktor luke, Hose Marija Novaes, pozvao je kineske kompanije da se pridruže projektu i da koriste ovu megaluku radi lakše i bolje trgovine, piše Raša Tudej.

- Azija, a posebno Kina, jeste najveći trgovinski partner Brazila, a za ovaj međunarodni trgovinski tok potrebni su veliki brodovi koji sada mogu da pristanu u mali broj brazilskih luka - kaže Novaes.

On je dodao i da je u toj zemlji malo luka osposobljeno za utovar i istovar velikih svetskih brodova. Upravo to će biti glavna prednost "Porto Central" luke: moći će da odgovori na potrebe svetske gigantske razmene robe. Primaće najveće brodove na svetu, u svakoj klasi, na svaki lučki terminal.

Luka će, piše dalje Raša Tudej, imati niz terminala, unutrašnji kanal s postepenim smanjenjem dubine vode za brodove koji uplovljavaju, kao i 13 pristaništa za brodove sa tečnim teretom.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)