Ostaje nivo ispod milion? Očekuje se novih 920.000 prijava za novčanu pomoć u SAD

U nedelji koja se završila 8. avgusta, broj prijavljenih na biro je iznosio 963.000, a izgleda da se trend tog pada nastavlja...

Foto: Pixabay

Svakog četvrtka Ministarstvo rada Amerike izlazi sa novim podacima vezanim za stanje na birou, odnosno za broj novih prijava za novčanu naknadu na osnovu nezaposlenosti.

Prošlog četvrtka, 13. avgusta, izvestili su da je broj prijava konačno pao na ispod milion (963.000), prvi put nakon 5 meseci od kada traje velika ekonomska kriza u celom svetu.

Iako preciznih rezultata u momentu pisanja ovog teksta nema, analitičari očekuju da će broj novih prijava dostići 920 hiljada, što je svakako pozitivan rezultat, jer znači da se trend pada nezaposlenosti nastavlja.

Skoro svaka savezna država je konstatovala taj pad, na osnovu zahteva prikupljenih do 8. avgusta, pa čak i one države koje se poslednjih dana bore sa porastom zaraženih Covidom-19. Sa očekivanih 920.000, nova potraživanja na konto nezaposlenosti bila bi na najnižem nivou od eskaliranja virusa u martu.

Ipak, taj broj je i dalje daleko iznad rekordnog nivoa iz marta 2009, kada je bilo 665.000 prijava za novčanu pomoć države. Pandemija i dalje ometa rad mnogih velikih i malih firmi u zemlji.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)