Na korak smo do mašina na Makiškom polju: Prvo će se podizati nasip za metro i graditi kolektori

Namera je da se Makiško polje prevede u stambeno - poslovnu zonu, uz postojanje značajnih objekata saobraćajne infrastrukture

Printskrin: Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, Konkursna dokumentacija

Prvi radovi na budućem naselju u Makiškom polju moći će da počnu već iduće godine, a oni bi podrazumevali izgradnju atmosferskog kolektora, kao i nasipanje platoa za depo metroa. No, pre bilo kakve gradnje na ovom potezu radiće se na pripremanju tla.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, kao i Sekretarijat za komunalne i stambene poslove raspisali su javnu nabavku Tehničke dokumentacije za opremanje lokacije Makiško polje.

Na grafičkim prilozima ističe se urbano tkivo na sadašnjim njivama, posebno je ucrtan pojas budućeg robno-transportnog centra Makiš, a posebno depo metroa sa tri buduće stanice: Železnik, Ranžirna i Makiš. Stanica Makiš biće i početna stanica gradske železnice BG voz.

To je inače planski dokument, ali koji će u sebi sadržati sve potrebne "papire" za izvođača koji u narednom periodu bude izabran za izgradnju.

Projektant koji se Direkciji javi do 17. septembra, a potom i bude izabran na tenderu i zaključi ugovor, ako sve bude po planu, imaće rok od 270 dana za realizaciju ovog velikog posla.

U pitanju je geodetsko snimanje i izradakatastarsko-topografskih podloga, kao i kompletna tehnička dokumentacija za izgradnju atmosferskih kolektora, privremenih priključaka ka recipijentu i za nasipanje platoa za depo metroa. Planska dokumentacija podrazumevaće i projekte za građevinske dozvole.

- Namera je da se Makiško polje prevede u stambeno - poslovnu zonu, uz postojanje značajnih objekata saobraćajne infrastrukture. Sadašnje poljoprivredno zemljište, a buduću značajnu urbanističku celinu, neophodno je zaštititi od štetnog delovanja površinskih i podzemnih voda, kao i sam kvalitet voda - navodi se u konkursnoj dokumentaciji.

Zaštita vodoizvorišta

Izgradnja naselja na području Makiškog polja zabrinula je mnoge koji se brinu za zaštitu beogradskog vodoizvorišta. U konkursnoj dokumentaciji detaljno se objašnjava na koji način bi ono trebalo da bude zaštićeno.

- Makiško polje je izvorišna zona Beogradskog vodovoda i ugroženo je dotokom atmosferskih voda sa sliva koji gravitira prema Makiškom polju i vodama Železničke reke. Predloženim rešenjem u PGR-u planirana zaštita Beogradskog izvorišta od voda iz zaleđa, koja se zasniva na izgradnji planiranog Obodnog kanala duž Savske magistrale sa severozapadne strane i Veznog kanala do VCS "Veliki Makiš". Uloga tih kanala je da prihvate sve vode sa prostora jugoistočno od Savske magistrale i odvedu nezavisnim sistemom od melioracionih kanala u Makiškom polju do VCS "Veliki Makiš" - navodi se u konkursu.

Situacija kao na Novom Beogradu

U delu gde se objašnjava proces zamišljenog nasipanja depoa za metro navedeno je da je situacija gotovo identična onoj na Novom Beogradu.

- Prema predmetnom PDR-u, na delu Makiškog polja između Ranžirne stanice "Makiš" i Savske magistrale, planirana je izgradnja depoa za metro na kome će biti smešteni pogoni za održavanje i skladištenje rezervnih delova i opreme metro sistema. Teren je ravan, sa apsolutnim kotama od 71-73 mnm. Geotehnički uslovi fundiranja i izgradnje budućih objekata uz prethodno nivelaciono uređenje terena, omogućavaju urbanizaciju i izgradnju na ovom prostoru skoro pod identičnim uslovima kao na Novom Beogradu - navodi se u dokumentaciji.

Video: Otvaranje aerodroma Pranjani i kompleksa Halijard za mesec dana

(Telegraf Biznis)