Italijani besni: "Moramo da prodamo 5 kilograma pšenice da bismo popili kafu u lokalu"

Hleb najskuplji u Bolonji, a najjeftiniji u Napulju

Foto: Pixabay

U Italiji se od pšenice do hleba cena povećala 15 puta, a Italijani za tu osnovnu namirnicu izdvajaju skoro 15 odsto više novca u odnosu na prosek u Evropskoj uniji (EU).

Cena hleba u Italiji je među najvišim u EU i iznad je cena vekni u Nemačkoj i Holandiji, pokazala je analiza Evrostata za 2019. godinu.

Prema podacima italijanskog udruženja poljoprivrednika Koldireti (Coldiretti), u Italiji se kilogram meke pšenice prodaje za manje od 21 cent, dok kilogram hleba, koji se dobija mešanjem brašna sa vodom, građani kupuju u proseku za oko 3,1 evro po kilogramu.

U Milanu kilogram hleba košta 4,22 evra, u Bolonji cena dostiže 4,72, u Napulju pada na 1,89, u Rimu je 2,63 evra, a u Palermu 3,02, navodi udruženje Koldireti.

Poljoprivrednici moraju da prodaju pet kilograma pšenice da bi mogli da plate kafu ili flašu vode u nekom lokalu.

Na svaki evro potrošen na sveže poljoprivredno-prehrambene proizvode poput voća i povrća, svega 22 centa idu poljoprivednom proizvođaču.

Video: Njive u zapadnoj Srbiji nisu idealne samo za maline: Proizvođači pšenice zadovoljno trljaju ruke

(Telegraf Biznis/Tanjug)