12.124 njih se odlučilo da pokrene biznis u Srbiji: Evo kada će njima leći minimalac (neće sutra)

Sutra isplata još jednog minimalca

Foto: Shutterstock

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je da će poslednja uplata 60 odsto od minimalne zarade u iznosu od 18.000 dinara biti isplaćena sutra, u utorak 8. septembra, dok će 120 odsto od minimalne zarade za novoosnovana preduzeća biti isplaćeno 21. septembra.

- Za ovu tranšu isplate minimalca obezbeđeno je 18,4 milijarde dinara. Svi zaposleni kod preduzetnika, u malim i srednjim preduzećima, prema našoj evidenciji njih 1.018.863 dobiće od države 60 odsto minimalne zarade, odnosno 18.000 dinara po zaposlenom. Reč je ukupno 234.634 firmi. Ovde je, reč dakle o poslednjoj petoj minimalnoj zaradi koju Vlada Republike Srbije uplaćuje na namenske račune preduzeća koja koriste pomoć - rekao je Mali i precizirao da je ukupno samo za isplatu pet minimalaca iz budžeta izdvojeno 130 milijardi dinara.

Prema njegovoj oceni, radi se o ogromnoj pomoći koja je obezbeđena preduzećima.

Mali se osvrnuo i na novosnovane firme, precizirajući da veoma ohrabruje podatak da je u Upravi za trezor otvoreno ukupno 12.124 namenskih računa za isplatu minimalca, što zapravo znači da je toliko firmi osnovano posle 15. marta, a najkasnije do 20. jula ove godine, što je bio jedan od uslova za prijavu.

- To znači da se ljudi odlučuju da rizikuju i da pokrenu biznis u najtežim okolnostima - naveo je on i rekao da će oni 21. septembra dobiti dva puta po 18.000 dinara po zaposlenom, odnosno dve uplate odjednom.

Video: Mali: Sutra uplaćujemo prvi minimalac

(Telegraf Biznis)