Vučić objasnio dve sporne tačke: Nema smisla da ne kupujemo ruski gas. Nije 5G mreža, nego 5G oprema

Vučić je još jednom najavio dolazak Američke razvojne agnecije (DFC) koja sa delegacijom stiže 21. septembra. Objasnio je tačke koje se odnose na gas i 5G

Imali smo i ranije nekoliko važnih američkih investicija, ali smo odlaskom i razgovorima u Vašingtonu napravili prostor za desetostruko više, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je gostujući na RTS rekao da će Amerika učestvovati u brojnim projektima u Srbiji.

Vučić je podsetio da "21. septembra čekamo predstavnike DFC da otvore kancelariju".

Da li Putin razume?

On je govoreći o tački 8 koja se odnosi na energetiku, odnosno dizerfikaciju energetskih izvora, objasnio da je bilo reči o tome da Srbija kupuje gas od drugih izvora, a da je naša delagacija to odbila i izbacila. Kako je istakao, Srbija sigurno neće kupovati skuplji gas, LNG gas, već najpovoljniji na tržištu.

- Mi hoćemo da kupujemo najjeftiniji gas, da od ruskog gasa platimo skuplji, nema smisla - istako je on.

Upitan da li predsednik Rusije Aleksandar Putin ima razumevanja za diverzifikaciju u snabdevanju energentima Srbije, što predviđa sporazum iz Vašingtona, Vučić je rekao da diverzifikacija ne podrazumeva samo gas.

- Diverzifikacija nam je potrebna, to je poželjno i dobro za nas, jer podstiče konkurenciju i donosi nižu cenu, ali za nas nema smisla da kupujemo skuplji gas, umesto povoljnog ruskog gasa -

Ističe da je zato iz tačke osam, koja se odnosi na to, izbačen deo koji je predviđao da kupuje LNG gas iz drugog pravca.

"Ne piše da je reč o kineskoj opremi"

Na pitanje o tački koja se odnosi na 5G, Vučić je istako da je važno šta piše, a ne ko šta misli i da u sporazumu nije navedeno da Srbija ne može da koristi kinesku opremu za 5G mrežu, već da ne može da koristi opremu za 5G mrežu koja nije proverena.

- Da li mi imamo problem sa Huavejom? Da li imamo problem sa Kinom? Da li to negde piše? Ne - rekao je on i istako da ne piše u sporazumu da je reč o kineskoj opremi za 5G mrežu, već samo da je reč "o 5G opremi".

Naveo je da sporazum iz Vašingtona napravljen u formi pisma o namerama. Predsednik je poručio da će Srbija svakako poštovati svoje obaveze iz Sporazuma, osim ako bude videla da niko drugi ne ispunjava obaveze.

Vučić je najavio i da bi Vlada i Privredna komora Srbije (PKS) do kraja meseca trebalo da otvore u Jerusalimu zajedničku, državnu kancelariju koja će se baviti razvojem ekonomske saradnje sa Izraelom.

Mini Šengen, koliko do realizacije?

Vučič je, govoreći o sporazumu koji se odnosi na "mini šengen", rekao je da se već deo realizuje sa Severnom Makedkonijom,  a naveo je da predstoji rad na dozvolama, priznavanju diploma. Kako je rekao, onaj ko dobije dozvolu može da radi i u Tirani, Skoplju, a time se podiže reagion za dodatni kapacitet stranih investicija

- Usporava život u Evopi, čak i pada, to jeste na neki način šansa za nas, za slobodan protok. Neko je u američkoj administraciji dobro razumeo značaj mini šengena i da je to važno za naš narod - rekao je Vučić.

Podsetio je da je Svetska banka izračunala da bi ušteda bila oko tri i po milijarde.

On je na pitanje da li je bilo uslovljavanja da projekte u Srbiji rade američke kompanije odgovorio odrično. 

Vučić govori o potpisivanju ekonomskog sporazuma u Vašingtonu i nastavku dijaloga u Briselu, ali i formiranju nove Vlade, odnosima sa Crnom Gorom i merama za očuvanje zdravlja građana i ekonomije usred epidemije korona virusa.

Predsednik je rekao da veruje da minimalac može da skoči za 2.000 dinara. 

(Telegraf Biznis)