Kopanje litijuma kod Loznice 2022? Rio Tinto nam otkriva u kojoj su fazi

Rudnik koji se bude kopao biće drugačiji od drugih u Srbiji

Foto: Nikola Tomić

Rio Tinto je trenutno u fazi studije izvodljivosti za projekat vađenja litijuma u Srbiji kod Loznice. Odbor kompanije će na osnovu rezultata studije doneti odluku o rudniku a na osnovu dosadašnjih istraživanja, sve bi trebalo da bude gotovo u toku 2021. godine.

To znači, da bi izgradnja rudnika mogla da počne 2022. godine, rekli su nam u kompaniji Rio Tinto.

Kako su naveli, osniva se i svojevrsni komitet koji će se baviti zagađenjem životne sredine, pa će građani sami moći da biraju članove i utiču na odluke.

Kako nam je rekla direktorka kompanije Marni Finlajson, zbog specifične tehnologije, rudnik koji se bude kopao biće drugačiji od drugih u Srbiji, odnosno moraće da bude veoma dubok, i sa dva okna.

Trenutno traže radnike iz Srbije.

Kompanija Rio Tinto prisutna je u Srbiji od 2004. godine kada je otkriven novi jedinstveni mineral jadarit. Od tada kompanija sa domaćim i međunarodnim stručnjacima posvećeno radi na razvoju tehnologije za preradu jadarita i primenu savremenih rudarskih tehnoloških rešenja. Velika količina posla je pred timom projekta ,,Jadar’’ kako bi se osiguralo da se greendfield rudarsko-metalurški projekat ove veličine razvije do svoje operativne faze na bezbedan i održiv način, u ekološkom i ekonomskom smislu.

Projekat “Jadar” je ležište litijuma i bora svetske klase, otkriveno od strane geologa Rio Tinta 2004. godine. Dve godine kasnije mineral je zvanično registrovan i nazvan jadarit, s obzirom da je pronađen u dolini reke Jadar. Jadarit je litijumnatrijum-borosilikat i Srbija je i dalje jedino mesto gde je mineral pronađen. Zbog visoke koncentracije litijuma i bora po toni iskopane rude „Jadar“ je rangiran kao jedno od najznačajnijih ležišta litijuma u svetu, a deklarisani mineralni resursi ležišta, u skladu sa međunarodnim standardima „JORC“, iznose 136 miliona tona.

Ležište Jadar nalazi se na pragu evropske automobilske industrije, koja ubrzano ulazi u eru e-vozila u skladu sa EU programom zelenog transporta. Projekat predstavlja stratešku razvojnu priliku za Srbiju, sa direktnim i indirektnim ekonomskim koristima. Omogućava jačanje Srbije kao destinacije za zelenu ekomoniju, ali i druge strane investicije. Doprinosi razvoju rudarske industrije u Srbiji, kao i ekonomskom razvoju zapadne Srbije. Potencijal ulaganja u iznosu od više od 1,5 milijardi USD.

Video: Bili smo u selima koja leže na litijumu - naša budućnost je bela

(Telegraf Biznis)