Ozbiljno upozorenje: Ovo bi mogao da bude fitilj nove krize

Sve oči uprte u dogovor o novom budžetu, koji kasni

Foto: Shutterstock

Poslodavci okupljeni u krovnu organizaciju Businesa Europe upozoravaju na delikatnu situaciju i izazove oporavka koji se mogu pogoršati ishitrenim potezima.

Suočeni s neizvesnošću, nejednakim i dugotrajnim oporavkom, evropski poslodavci od članica traže oprez u preranom ukidanju mera pomoći svojim privredama da ne rizikuju novu recesiju, dok su sve oči uprte u dogovor o novom budžetu.

Briselsko lobi udruženje koja zastupa poslodavce pred evropskim institucijama, u polugodišnjoj publikaciji očekuje da će u 2020. evropska privreda da padne  7,4 posto zbog epidemije Covida-19 i povezanih blokada, nakon čega sledi rast od 5 odsto u 2021.

Ogroman pad investicija

Pritom je posebno bitno održavati nivoe ulaganja zbog pada privatnih investicija (vidljivo u padu poslovnog optimizma i proizvodnje kapitalnih dobara) pri čemu je ključna brza implementacija instrumenta EU Next Generation.

Razmere štete od epidemije različito će se zbrajati po pojedinim zemljama i regijama. Za neke to znači snažniji udar uz pad BDP-a, a drugima tek minuse između 3 i 4 odsto.  Prema ekonomskim prognozama EK minus se očekuje od 9,6 posto, a iduće godine rast 5,7 posto te 3,7 posto u 2022, godini. Iako je nakon sezone Komisija ublažila dubinu pada, naniže je korigovan i tempo tog izlaska iz krize (ranije 7,5% u 2021.)

Opipljiva nervoza

Iako je već novembar, novi evropski budžet težak 1,8 biliona evra za naredno sedmogodišnje razdoblje još nije dobio svetlo Evropskog parlamenta.  Nervoza poslodavaca je opipljiva jer se epidemija ubrzava, zemlje sve više posežu za lockdownima i policijskim satovima.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)