Mali: Nećemo dozvoliti da Er Srbija propadne, sve evropske zemlje su stale uz svoje prevoznike

Podseća da avio-industrija trpi najveće gubitke zbog pandemije i nemogućnosti putovanja i navodi da je, na primer, nemačka vlada Lufthanzi dala podršku od ukupno devet mlijardi evra

Siniša Mali / Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Nećemo dozvoliti da propadne Er Srbija - poručio je danas ministar finansija, Siniša Mali, i istakao da će država pomoći svojoj nacionalnoj avio-kompaniji tako što će pokriti gubitke nastale tokom pandemije, kao što su to učinile i druge evropske zemlje sa svojim nacionalnim prevoznicima.

Kako je dalje naveo: "EU je rekla vrlo precizno - možete da pomognete svojoj avio-kompaniji kao što pomažu ostale države u EU, ali samo za pokriće gubitaka koji su nastali usled virusa korona".

Objašnjava da država prema regulativi EU nema pravo da pomaže Er Srbiji i da to nije ni činila zbog direktiva EU o državnoj pomoći Unije, ali da sada to može da uradi pod određenim uslovima.

- Vlada Srbije je zato donela uredbu o pomoći nalik uredbama koje su donele i ostale zemlje EU. Onda se neki nađu pametni i kažu da ćemo mi da pokrijemo sve gubitke. Pa, nema gubitaka iz prethodnog perioda, već samo iz ovog perioda - kaže ministar.

Podseća da avio-industrija trpi najveće gubitke zbog pandemije i nemogućnosti putovanja i navodi da je, na primer, nemačka vlada Lufthanzi dala podršku od ukupno devet mlijardi evra. Ističe da je u Srbiji sve pod vrlo striktnom kontrolom regulatora Evropske komisije, koji nagledaju svaki vid državne pomoći, bez obzira na preduzeće.

- Da nismo imali našu nacionalnu avio-kompaniju od početka krize i da smo zavisili od drugih, pitanje je da li bismo našli tu opremu, lekove i sve što je bilo neophodno - kaže ministar finansija u Vladi Srbije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Naglasio je da je sve što se tiče Er Srbije javno i transparentno, kao i da toj kompaniji sada treba pomoć jer prolazi kroz proces restrukturiranja - smanjuje plate i broj zaposlenih uz otpremnine, ukida pojedine nerentabilne linije.

U izjavi za Tanjug je naveo i da bi do kraja godine trebalo da bude završen proces preuzimanja Komercijalne banke od strane slovenačkog NLB-a, i da će u budžet biti uplaćen iznos od oko 400 miliona evra. Dodaje da je pre nekoliko dana stigla neophodna saglasnost Evropske centralne banke i da je dostavljena Narodnoj banci Srbije.

Inače, podseća Mali, državi je već isplaćeno oko 60 miliona evra kroz dividendu, a isplata zaostalih dividendi bio je jedan od uslova za zatvaranje transakcije preuzimanja Komercijalne banke.

Video: Siniša Mali o izgradnji metroa u Beogradu: Projekar je postao deo programa Srbija 2020-25

(Telegraf Biznis/Tanjug)