Obrok od 400 dinara: Žrtve iz Petrinje tužne, ne prestaju napadi na hrvatsku firmu za ketering
Dramatični događaji u Hrvatskoj ne prestaju, a dodatne probleme stanovništvu stvaraju sneg i niske temperature
Hrvatsku je u 2020. zadesila, možemo reći, dupla kriza: mimo pandemije, koja je pogodila zdravsteni i ekonomski aspekt, desili su se i zemljotresi.
Najpre je Zagreb pretrpeo dramatične posledice, a onda i gradić Petrinja, blizu Siska.
Tamo nemiri ne prestaju, dok su žrtve zemljotresa i dalje "pod otvorenim nebom", bez adekvatne zaštite, odeće/obuće, skloništa, pa i hrane.
Podsećamo, Privredna komora Srbije je donirala 50.000 evra kao pomoć građanima Hrvatske u ovim teškim momentima.
Tamošnji građani, međutim, nisu ostali imuni na potez jedne hrvatske firme, specijalizovane za usluge ugostiteljstva, smeštaja, čišćenja poslovnih prostora i uređivanja okoline. Ali, u negativnom kontekstu.
Jedna žena iz Petrinje se oglasila rekavši: "S obzirom da se hrana naplaćuje iz proračuna i plaćam je 20-30 kuna (2,6 do 3,9 evra) po obroku, onda imam pravo reći: Budite fer, pa ljudima dajte nešto pošteno", aludirajući na ponudu sporne hrvatske firme koja se u ovom slučaju bavi keteringom.
Tviteraši su odmah odreagovali na spornu fotografiju, na kojoj se vidi obrok od najmanje 3oo dinara, a koji ne izgleda nimalo privlačno ili ukusno. Reč je o kuvanom povrću s mesom, ali...
Ljudi su počeli da pišu kako im "za te pare mogu davati pečenje svaki dan", odnosno da sporna hrana deluje kao da je pred istekom roka trajanja. Jedan korisnik Tvitera se pozabavio i grubom računicom:
Usledili su i komentari da je izgleda "viša matematika skuvati vojnički pasulj". Sve u svemu, peh hrvatske kompanije nije prošao nezapaženo, posebno imaju u vidu osetljivost događaja, kada je ljudima zaista potrebna solidarnost i pomoć.
"Danas poslužujemo Pleterovo jelo, boraniju sa krompirom i pirinčem, mesa ima u tragovima. Definitivno bi tu trebalo više mesa, više začina. Treba biti kalorično, ljudi su u teškoj situaciji i treba im kalorična hrana, a ne supa. Mislim, supe su super za ovo vreme, ali one su predjelo, a ne glavno jelo - rekao je jedan od kuvara-volontera (preneo 24sata.hr), dodajući da su zbog takvog "praznog" jela u svaku porciju stavili malo veću količinu, ali i pečeni odrezak od svinjetine, koji su pripremili od svojih namirnica iz donacija.
(Telegraf Biznis)