Svuda se traže, malo se cene: Zašto kasiri i dalje rade više nego što zarade?
Situacija je svakako drugačija ako se radi o manjim marketima, ili objektima sa neesencijalnom robom, ali se čini da su "najugroženiji" prodavci i kasiri zaposleni u velikim supermarketima
Kasiri su danas traženiji nego ikada, budući da iz dana u dan raste broj prodavnica: bilo da je reč o modnim ili prehrambenim radnjama, pri čemu su zaposleni u ovim drugim - na većem udaru.
Za njih posla ima uvek. Zamislite da se prijavite za smenu ujutru i praktično ne stanete čitavo radno vreme? Nema ispijanja kafe pola sata ili sat s kolegama, nema ručka u menzi u sklopu firme, niti mnogo dana odmora.
Kasiri uglavnom rade šest dana u nedelji, za platu koja jedva pokriva mesečne troškove. Traže se svuda, bilo koji sajt za zapošljavanje da otvorite, primetićete porast u broju takvih oglasa.
Bilo da je reč o radu na kasu, radnicima za sortiranje robe, prodavcima bilo koje vrste, magacionerima.
Ipak, čini se da su kasiri na specifičan način ugroženi. Imaju veliku odgovornost u radu jer "barataju" s brojevima i ogromnim prometima, prolaze obuke za snalaženje u raznim programima, pritom se očekuje da budu ljubazni, spretni, brzi, jednostavno - rade kao na traci.
Setite se toga kada sledeći put čekate u redu nekoliko minuta.
Mnogi kasiri se žale da građani sav stres "prebacuju" na njih, a posebno oni koji posle posla žure kući. Ipak, podsećaju da ni oni sami ne vole što posluju u (često) dezorganizovanom okruženju, ali da menadžeri ne rešavaju stvari.
Situacija je svakako drugačija ako se radi o manjim marketima, ili objektima sa neesencijalnom robom. Uz to, kasiri su bili i ostali na prvoj liniji odbrane tokom aktuelne pandemije. Nosili su rukavice, vizire, maske, što čine i danas.
Da li je zaista sve u diplomi?
U poslednje vreme svetske kompanije manje pažnje posvećuju tome koji fakultet je završio kandidat, ili sa kojom ocenom, a više ih zanimaju opipljive veštine, rezultati.
Iako visoko obrazovanje trajno ima svoje mesto u hijerarhiji plata (barem bi trebalo), ponekad stičemo utisak da mnogo ljudi radi naporno svaki dan, bez prestanka, a ostaje na "mizernoj plati", zato što nema školu.
Možda bi, kao društvo, više fokusa trebalo da usmerimo na to koliko neka osoba doprinosi zajednici i građanima - svojim radom i zalaganjem, nego tome da li ispunjava određene konvencionalne kriterijume.
Nemačka vs. Srbija
Najpre treba pomenuti da je radno vreme organizovano drugačije. U Nemačkoj nijedna prodavnica ne radi nedeljom, osim recimo supermarketa "Rossmann", gde su i cene jače. Dakle, taj dan automatski "otpada" za sve, a prodavci/kasiri rade od ponedeljka do subote, s tim što u toku radne nedelje imaju slobodan dan.
Iz toga proizlazi da radnici u Nemačkoj rade regularno, 5 dana u nedelji, a ne šest. Prednosti su i to što je radno vreme objekata kraće, i što se ne radi praznicima. Prva smena u trgovini u Nemačkoj počinje 06:30, a završava u 13:45 sati. Druga smena je uglavnom od 13:30 do 20:30 sati.
I prednosti i mane mogu biti diskutabilne, u zavisnosti od toga šta tražite/želite. Prepreka vam može biti jezik, okruženje, viši troškovi života, mada je i plata svakako veća. Takođe, gužve na kasi su retke, ima dovoljno osoblja. Plata u Minhenu za ovo radno mesto, u neto iznosu, jeste oko 1.300 do 1.800 evra (za puno radno vreme).
Imate li iskustvo u ovom poslu? Pišite nam u komentarima šta vam najviše smeta ako radite kao kasir?
(Telegraf Biznis/B.Đ.)