Za dan šaljiva valuta skočila 800 odsto. Naravno, ima veze sa Game stop

Dogekoin je nastao 2014. godine kao parodija na poznati mim "doge"

Foto: Shutterstock

Parodija na temu kriptovaluta inspirisana smešnim internet "mimom", prerasla je u pravu kriptovalutu, a otkako je postala tema tvitova Ilona Maska, njena vrednost samo skače. 

Za samo jedan dan, vrednost ove kriptovalute skočila je za oko 800 odsto i njena vrednost je rano jutros iznosila 0.07 dolara. Istina, već sada mu je vrednost pala na 0,04 dolara, što je opet skok od oko 400 odsdto u odnosu na dan ranije.

Do skoka ove kriptovalute došlo je nakon rasprave o njoj na Reditu, gde se govorilo o tome da se ova valuta koristi i za čuveni Game Stop.

Takođe, do čestih skokova vrednosti ove valute dovode i tvitovi Ilona Maska, vlasnika Tesle, koji malo, malo, pa objavi na tviteru nešto vezano za ovaj šaljivi novčić.

To se desilo i juče, kada je Mask objavio sliku psa na naslovnoj strani prestižnog modlog časopisa.

Ovo nije Maskov prvi tvit o dogecoinu. Prvi čovek Tesle našalio se nedavno na tviteru sa bitkionom, pa je u jednom trenutnu uzviknuo "Dogecoin", napisavši u tvitu "Jedna reč: Doge". On je tada u svojoj biografiji na ovoj društvenoj mreži dodao da je i bivši direktor Dogecoina. 

Podsetimo, dogekoin je nastao 2013. godine kao parodija na poznati mim "doge" koji je uključivao sliku psa rase šiba inu. Iako je ovaj virtualeni novčić nastao kao šala. 2013. godine njegova vrednost je bila 0.000232 dolara.

Mimovi (MEME) su jpg ili gif formati, ponekad i video klipovi, sa propratnim tekstom, a svaki mim je zasnovan na jednom konceptu, koji svaki korisnik može da menja, ali ne sme da remeti osnovnu strukturu. Cilj im je da prenesu neku poruku, obično ironičnu, koja ima funkciju društvene kritike.

Video: Parfimer iz Čakovca izrudario prvi Bitcoin parfem u svetu

(Telegraf Biznis)