Frilenserima ponuđeno da vraćaju po 3.000 RSD mesečno: Mali kaže da se javljaju sami

"Ne možemo da prihvatimo mogućnost da se porezi tek tako otpišu u Srbiji"

Foto: Unsplash

Javlja se sve veći broj frilensera koji su spremni da ispune svoje obveze po nešto povoljnijim uslovima, uprkos tome što su pregovori prekinuti, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

On je rekao da ljudi dolaze u filijale Poreske uprave, ili čekaju primenu novog Zakona.

- Dali smo sve od sebe. Posvetili smo im vreme, dve nedelje... ne možemo da prihvatimo mogućnost da se porezi tek tako otpišu u Srbiji. Naš predlog za one koji duguju, a koji se ticao reprograma izgleda ovako: Za onog koji duguje, ukupno 5.000 evra za proteklih pet godina, ta obaveza će se smaniti na 3.000 evra, a kada se podeli kroz rate, to je 3.000 dinara mesečno, odnosno 26 evra mesečno - naveo je Mali.

On je rekao, da uređena država ne može da oprosti taj dug, napominjući da je država predložila isplatu na rate bez kamate.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ponovio je su pregovarali kako bi se rešili oni koji su zarađivali samo do 200 evra, da se vidi kako da ispoštuju svoju poresku obavezu.

- Ne možemo da prihvatimo da ne plaćaju oni koji su se kladili, odnosno primera radi, kao jedan što je izdavao svoju nekretninu i zaradio 500.000 i on je frilenser. Nećemo s takvima da razgovaramo - naveo je Mali.

Ukazao je na nelojalnu konkurenciju, i naveo primer organizovanih ljudi, koji plaćaju porez, a takođe, primera radi, predaju engleski jezik.

Istakao je da će intezivirati razgovore sa frilenserima koji su spremni da plate porez, i da će uskoro Zakon o porezu na dohodak definisati i ovaj deo.

Video: Mali: Vlada Srbije izašla sa konkretnim predlogom za sve frilensere

(Telegraf Biznis)