Kreator dogecoina je svoje novčiće davno prodao, a trenutna manija za šaljivom valutom mu je bizarna

Dogecoin je nastao 2014. godine kao parodija na poznati mim "doge"

Foto: Shutterstock

Kreator dogecoina Bili Markus kaže da više nije deo ovog projekta i da ne može da pomogne svima koji mu se obraćaju za pomoć oko toga kako da se obogate.

Markus je na Redditu rekao da je prodao sve svoje novčiće još pre šest godina, nakon što je dobio otkaz na poslu i da je od tog novca kupio polovan automobil.

- Povukao sam se kada je ova zajednica počela da se pretvara u nešto što mi se ne sviđa - rekao je on.

Dogecoin je postao posebno popularan poslednjih meseci, pa je njegova vrednost skočila 1.500 odsto samo od početka godine. Milijarder Ilon Mask takođe je pogurao vrednost dogekoina nakon nekoliko tvitova o ovom digitalnom novčiću, posebno poslednjom vešću da je kupio ovu valutu za svog devetomesečnog sina.

Dogekoin je nastao 2014. godine kao parodija na poznati mim "doge" koji je uključivao sliku psa rase šiba inu.

Ukupna vrednost dogecoina trenutno iznosi 10 milijardi dolara, što znači da je vrdniii od nekih kompanija, a zanimljivo je što količina dostupnih dogekoina nije određena.

Osnivač valute sada radi kao programer u jednoj kompaniji u San Francisku. Pošto su digitalni novčić stvorili iz šale, kažu da im je ova manija za njim bizarna.

Takođe, kaže da mu je jako čudno što je nešto što je napravio za nekoliko sati postalo deo globalne internet kulture.

- Zanimljivo je čuti Maska da priča o tome. Malo mi sve to zvuči blesavo. Možda dogecoin može da bude dobar barometar toga koliko smo se svi udaljili od realnosti - rekao je Markus.

Video: Parfimer iz Čakovca izrudario prvi Bitcoin parfem u svetu

(Telegraf Biznis)