Nastavljaju se ulaganja u Zaječar, u privredu zonu "Zapad" država dala 200 miliona RSD

Zaječar zauzeo značajno mesto u okviru projekta „Srbija 2025“

Foto: MINFIN

Ministar finansija Siniša Mali boravio je u Zaječaru u poslovnoj poseti Gradu Zaječar gde se susreo sa gradonačelnikom Boškom Ničićem sa kojim je razgovarao o ekonomskoj i epidemiološkoj situaciji u tom gradu, pod uslovima pandemije koronavirusa.

Nakon toga, organizovan je zajednički sastanak sa velikim privrednicima tog grada kao što su Štrabag, Zaječarska pivara, TF Кabl, Tel-Кabl, FMT, RARIS (Regionalna razvojna agencija Istočne Srbije), TIS, Hotel Hamburg, КGH Inžinjering, PКS, Racio, Auto kuća Zaječar, Auto Bane, Forma, Štamparija Hepi, Belopan, Auto Škola „Stop 019“, Tekijanka, Nikolić Prevoz.

Obišao je i privrednu zonu „Zapad“ u čije je opremanje infastrukture država uložila 200 miliona dinara kao i gradilište buduće fabrike kablova zaječarske kompanije "Tel kabl", koja je prva investicija u ovoj poslovnoj zoni.

Vlada Srbije je uložila novac u infrastrukturno opremanje Poslovne zone "Zapad", što podrazumeva izgradnju saobraćajnice, kanalizacije i elektromreže.

Ministar finansija najavio je dalja velika ulaganja u Zaječar, pre svega u zdravstvenu infrastrukturu, obnovu kanalizacione mreže, rekonstrukciju seoskih puteva, kao i izgradnju sportskih objekata.

Tom prilikom ministar se susreo i sa privrednikom iz Srbije Dejanom Jankovićem koji će prvi ovde otvoriti svoju fabriku „Tel-kabl“ koja će se baviti proizvodnjom telekomunikacionih, energetskih i instalacionih provodnika i kablova sa provodnikom od bakra.

Кako je rekao velika su očekivanja i od kompanije “Aptiv”, koja dolazi u privrednu zonu “Zapad” i zaposliće 2.500 ljudi do 2022. godine. „Puno radimo na tome da dolaze nove fabrike i da se otvaraju nova radna mesta ovde“, poručio je ministar.

Govoreći o ostalim značajnim projektima u Zaječaru, ministar je istakao da je Zaječar zauzeo značajno mesto u okviru projekta „Srbija 2025“, te se tako zajedno sa kineskom kompanijom Si Er Bi Si (China Road and Bridge Corporation - CRBC), radi na projektu izgradnje 50 kilometara nove kanalizacione mreže u ovom gradu.

Foto: MINFIN

- Taj ugovor sa Кinezima je već potpisan, čim se projekti završe kreće se sa izgradnjom. Izdvojili smo i dva miliona evra za rekonstrukciju fabrike pijaće vode u ovom gradu. Zdravstvena ustanova Zaječar je projekat vredan 35 milona evra. Republika pomaže i daje taj novac. Projekat je završen samo čekamo da se krene u rekonstrukciju. Da ne zaboravim, u Zaječaru imate 42 sela i ove godine u svim selima će biti rekonstruisani svi putevi, to je još dve milijarde dinara dodatnog novca na sve ovo o čemu sam pričao. Zaječar se, dakle, razvija i cela Srbija ide napred - podvukao je Mali.

Mali je podsetio i da još 2017. godine uloženo oko 474 miliona dinara u Zaječar u rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih puteva, a dve osnovne škole koje su potpuno obnovljene.

On je rekao da je sa privrednicima govorio o paketima ekonomske podrške privrednicima, pripremljenim usled pandemije koronavirusa. Prema njegovim rečima, informisan je da su tri hotela iz Zaječara uzela pomoć koja je za hotele bila predviđena prošle godine a opredeljeno je da istu podršku uzme i ove.

Ministar je najavio i da će se narednih dana izaći sa modelom na koji način će se pomoći nezaposlenim licima na teritoriji Srbije.

Vlasnik jedne od prvih fabrika koja će se graditi u privrednoj zoni „Zapad“ Dejan Janković izjavio je da su prvi počeli da grade objekat, građevinski je u potpunosti završen, te sada sledi preseljenje starog pogona koji se nalazi dalje 600 metara prema gradu u zakupljenom prostoru već nekih 16 godina.

Printskrin: Google Street View

- Na ovom prostoru će imati svoju lokaciju. Tu ce u nekoj prvoj fazi zaposliti 50 ili 60 mladih ljudi. Decu koja su završila srednje skole ili fakultete. Кapacitet na ovoj lokaciji je tri puta veći nego na staroj. Sada smo se obratili gradonačelniku da nam se pomogne oko prilaznih saobracajnica koje će omogućiti privrednicima lakši pristup zoni - rekao je Janković.

U ovoj privrednoj zoni koja će se prostirati na 95 hektara, već su započeti pripremni radovi na izgradnji severne i južne saobraćajnice, a za privrednu zonu je iz republičkog budžeta već izdvojeno 200 miliona dinara. Očekujemo da će privredna zona nastaviti da se širi i da će stići još investitora. Velika ulaganja u Zaječar će biti nastavljena u narednom periodu, a a sa tim su i očekivanja daljeg trenda smanjenja nezaposlenosti u Zaječaru.

U februaru ove godine u Zaječaru je bilo 4.578 nezaposlenih, a godinu dana ranije, u februaru 2020. godine 4.964. Takođe, u februaru 2019. godine u Zaječaru je bilo 5.699 nezaposlenih.

Dakle, postoji trend smanjenja nezaposlenosti koji se nastavio i ove godine, uprkos pandemiji korona virusa.

Video: Mladi iz ovog srpskog grada sve ređe odlaze, pokreću svoje biznise i lepo zarađuju

(Telegraf Biznis)