Počeo Tirana ekonomski forum: "EU strateški prioritet i fokus Srbije"

EU i porodica evropskih naroda je naš dom kojem pripadamo i geografski, politički i ekonomski, i zato nastavljamo reforme, naglasila je Ana Brnabić

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević
Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

"Tirana ekonomski forum" održava se danas, u onlajn formatu, a na skupu učestvuje i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Forum je otvorio evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji.

Pored premijerke Srbije, na Forumu učestvuju i permijeri Severne Makedonije i Crne Gore Zoran Zaev i Zdravko Krivokapić, te predsedavajući Savetu ministara BiH Zoran Tegeltija.

"Evropska unija strateški prioritet i fokus Srbije"

Brnabić je poručila da je Evropska unija strateški prioritet i fokus Srbije koja želi što pre da postane članica EU. Brnabićeva je napomenula da je proces evrointegracija od kada je počeo bio ponekad veoma težak i frustrirajući, ali da je to jedini put.

- EU i porodica evropskih naroda je naš dom kojem pripadamo i geografski, politički i ekonomski, i zato nastavljamo reforme - naglasila je Ana Brnabić.

Rekla je da je na članicama EU i samoj Uniji da odluči kada će Srbija postati i članica, kao i da je cilj Srbije svakako da što pre reformiše svoju javnu upravu, ekonomiju i uspostavi vladavinu prava.

- Cenimo iskreno svu podršku koja dolazi od delegacija EK i EU u Srbji i članica EU u ovom procesu reformi, jer će to poboljšati kvalitet života građana, što i jeste suština - navela je Brnabićeva.

Zahvalila je evropskom komesaru Oliveru Varheiju jer podržava proširenje i deli entuzijazam za prijem novih članica zajedno sa Srbijom i zemljama u regionu u ovim teškim vremenima.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Brnabićeva dodaje da joj se, ipak, čini da kod pojedinih zemalja članica EU tokom 2020. i ove godine nije postojalo mnogo raspoloženja za proširenje, ali da je to razumjlivo zbog pandemije kovid/19 i drugih prioriteta.

- Moramo da iskoristimo ovo vreme da se više fokusiramo na reforme - naglasila je srpska premijerka i dodala da treba još više da se idemo ka regionalnim integracijama.

Ističe da će tako zemlje u regionu povezivanjem učiniti Zapadni Balkan jačim i doprineti da svi zajedno idu brže ka EU.

Po pitanju vakcinacije, i kako je Srbija toliko uspešna u tom procesu, Brnabićeva je navela da je do sada u Srbiji vakcinisano 20 odsto odraslog stanovništva, dok je oko 680.000 ljudi primilo i drugu dozu, a da se vakcinacija odvija istom snagom svaki dan.

- Sigurna sam da će svi partneri EU na Zapadnom Balkanu dobiti dodatnu pomoć EU, radujemo se tome, jer će nam biti veoma korsina - rekla je Brnabićeva.

Premijerka je istakla i da je ovako uspešan proces vakcinacije rezultat uspešnih reformi koje je Srbija preduzela na svom EU putu.

"Reformisana je javna uprava, uveli smo e-upravu, insistirali smo na digitalizaciji, na transparentnosti, efikasnosti javne administracije. Sve te reforme su nam dale jak podsticaj bez kojeg ne bismo bili u mogućnosti da implementiramo ovako masovnu uspešnu kampanju vakcinacije", rekla je Ana Brnabić.

Kako je rekla, kada se radi strateški, kao što to Srbija čini, na svom EU putu, postajete snažniji, a rezultat je uspeh u ovakim stvarima, kao što je vakcinacija.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis/Tanjug)