Velika misterija oko majoneza: Šta se dešava s njegovom cenom?
Vlasnici restorana majonez skupo plaćaju u nabaci
Majonez je često u centru neke rasprave - da li staviti u sendvič ili ne? Francuska i Španija su se sukobile oko toga ko je zaslužan za majku hladnih soseva. Dalje, zdravstveni radnici napadaju ovaj namaz jer kažu da goji. Opisuju ga kao „đavolji začin“.
U jednoj prodavnici u Njujorku kupci se upozoravaju da „kupuju majonez na sopstvenu odgovornost“.
Sada je majonez u središtu nove rasprave, koja ima potencijal da izazove još više podela. Kako inflacija dostiže najviši nivo u poslednjoj deceniji, cena majoneza sve više raste, a krivac se traži.
Pitanje se prvo nametnulo među restoranima, koji su prvi primetili da skupo plaćaju majonez u nabavci. Vlasnik jednog kaže da ga košta i 200 dolara nedeljno više.
Osim lokalnih, trend su počeli da primećuju i poznati lanci brze hrane. Burger King je uvideo da inflacija utiče na majonez. U međuvremenu, Unilever, vlasnik brenda majoneza Hellmann - takođe je upozorio da troškovi sirovina naglo rastu.
Koliko je inflacija loša za sendvič? I šta nam cene majoneza zapravo mogu reći o trenutnoj dinamici povećanja cena i kako se mere?
U Americi je u potrošačkoj korpi među prvima na listi, i poslednji podaci svedoče da je cena majoneza skočilla, da su skočile namirnice od kojih se pravi, pa i tome da ga negde zbog toga nema. Tako da nemojte da se začudite ukoliko vam majonez uskoro budu naplatili kao extra skup dodatak.
Kupujete li vi majonez? Da li ste primetili da li je i kod nas skočila njegova cena? Pišite nam u komentarima
(Telegraf Biznis)