Agentima dodeljeno prvih 150 ID kartica: "Tako će korisnici znati kome poveravaju svoje nekretnine"

Posrednik u zakupu i prometu nekretnina mora da ispuni sve zakonske obaveze, ali i da pristupi Etičkom kodeksu koji je usvojila Skupština PKS

Foto: Freepik

Prvih 150 identifikacionih (ID) kartica koje će povećati zaštitu i obezbediti sigurnost svih učesnika na tržištu nepokretnosti - dodeljeno je danas posrednicima u prometu i zakupu nepokretnosti Privredne komore Srbije (PKS).

Projekat je realizovala Privredna komora Srbije u saradnji sa Grupacijom posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti PKS, koja je ovim povodom organizovala svečano uručenje ID kartica u Beogradu i najavila bolje poslovanje ovog privrednog sektora na tržištu.

- Na inicijativu Grupacija posrednika u prometu nepokretnosti, PKS je kreirala novu uslugu ID kartica za posrednike u prometu nepokretnosti i danas je dodeljeno prvih 150 kartica, koje su garant da je kvalitet usluga koje se nude na najvišem mogućem nivou - rekao je sekretar Udruženja za trgovinu PKS, Žarko Malinović.

Posrednik u zakupu i prometu nekretnina mora da, kaže Malinović, ispuni sve zakonske obaveze, ali i da pristupi Etičkom kodeksu koji je usvojila Skupština PKS, kako bi podigao svoju obavezu i odgovornost ka korisnicima usluga i stekao uslov za identifikaciju u ovoj delatnosti.

Malinović objašnjava da kartica, pored fotografije, ima i QR kod putem koga korisnik u svakom trenutku skeniranjem, može da priđe bazi sa informacijama o svakom pojedinačnom agentu i proveri kada je stekao licencu, koliko dugo je u bazi podataka i za koju agenciju radi, kako bi bio siguran da je svoju nekretninu poverio nekome ko kvalitetno obavlja svoj posao.

- Svakodnevno stižu dodatni zahtevi i očekujemo da ćemo na tržištu uskoro imati prvih 1.000 kartica; posrednici koji danas preuzmu kartice moći će odmah da se pojave na tržištu, a korisnici će moći da ih identifikuju i uvere se da ponuđači usluga ispunjavaju sve zakonske uslove i one koje propisuje etički kodeks - rekao je Malinović i dodao "da je ovo akt samoregulacije, te da svi koji se bave prometom i zakupom nepokretnosti u PKS moraju da unaprede kvalitet usluga i potvrde se na tržištu".

Foto: Freepik

- Procedura za dobijanje kartice je jednostavna, ali sa druge strane i zahtevna u smislu obaveza koje proizvodi. Naime, identifikovanje putem kartice nalaže da se ne postupa samo po zakonskim regulativama, već i po normama struke koje su članovi Grupacije posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti utvrdili sa PKS - kaže.

Zamenik predsednika Grupacije posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti PKS, Nenad Ðorđević, izjavio je da je Poslovni kodeks posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti donet 2012. godine, a da ga je 2019. usvojila Skupština PKS.

Ðorđević je istakao da je kodeks donet po ugledu na napredne zemlje širom sveta.

Video: E-građanin će moći sve da završi mobilnim telefonom

(Telegraf Biznis/Tanjug)