Porasle cene i u evrozoni. U Nemačkoj inflacija 6 odsto

Cene usluga su, prema oceni statistike, porasle u novembru 2,7 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine

Foto: Pixabay

Rast inflacije u evrozoni iznosi u novembru ove godine 4,9 posto na godišnjem nivou, prema današnjoj fleš proceni Evrostata, statističkog zavoda Evropske unije.

Potrošačke cene u 19-članom monetarnom bloku su u novembru ubrzale u odnosu na godišnju stopu rasta od 4,1 odsto zabeleženu u oktobru, prema podacima objavljenim na veb sajtu Evrostata.

Prema prvim rezultatima, procenjuje se da će cene energije predvoditi među komponentama inflacije s godišnjom stopom rasta u novembru od 27,4 procenta (23,7% u oktobru).

Cene usluga su, prema oceni statistike, porasle u novembru 2,7 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine (2,1% u oktobru), neenergetska industrijska dobra su poskupela za 2,4 posto (2,0% u oktobru), a hrana, alkohol i duvan za 2,2 procenta (1,9% u oktobru).

Od zemalja članica evrozone, najvišu međugodišnju stopu inflacije u novembru očekuje Litvanija (9,3%), a slede Estonija (8,4%), Letonija (7,4%), Belgija (7,1%), Luksemburg (6,3%), i najveća evropska ekonomija - Nemačka, sa rastom potrošačkih cene od 6,0 procenata, prema preliminarnim podacima Evrostata.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)